Lendify är den största aktören i Sverige inom Peer-to-Peer lån. Det innebär att det är privatpersoner som väljer att låna ut pengar via Lendify till olika låntagare. Tack vare denna lösning kan Lendify i vissa fall erbjuda en konkurrenskraftig ränta. Att låna via Lendify skiljer sig inte mot att låna via en bank. Både låneprocessen och återbetalning sker på exakt samma sätt. Därmed kan Lendify vara ett alternativ att jämföra inför att ett privatlån ska tecknas. http://www.lendify.se 020 - 20 30 40 + Mer info & ansökan Om LendifyKort om långivaren Det som främst skiljer Lendify mot de flesta andra…

Recension av Lendify

Räntor och kostnader
Ansökningsprocess
Utbetalningar
Villkor och krav
Rykte

Bra

Till ansökan:

Ansök Direkt
lendify logo

Lendify är den största aktören i Sverige inom Peer-to-Peer lån. Det innebär att det är privatpersoner som väljer att låna ut pengar via Lendify till olika låntagare. Tack vare denna lösning kan Lendify i vissa fall erbjuda en konkurrenskraftig ränta.

Att låna via Lendify skiljer sig inte mot att låna via en bank. Både låneprocessen och återbetalning sker på exakt samma sätt. Därmed kan Lendify vara ett alternativ att jämföra inför att ett privatlån ska tecknas.


Peer to peer
Låga kostnader
Enkel ansökan

Om Lendify

Kort om långivaren

Det som främst skiljer Lendify mot de flesta andra långivarna i Sverige är att de förmedlar Peer-to-Peer-lån. Med andra ord är det inte Lendify som lånar ut sitt eget kapital utan det företaget gör är att erbjuda en smidig tjänst där privatpersoner kan låna ut till andra privatpersoner. Låneformen har alltså fått sitt namn från att både långivare och låntagare är privatpersoner.

Även om pengarna lånas ut av privatpersoner så är detta inget som låntagarna märker av. Via hemsidan sker låneansökan och det är sedan Lendify som gör kreditbedömning, avgör räntenivå och sköter om hela låneprocessen. Långivare och låntagare är även helt anonyma för varandra då Lendify har hand om all kontakt med dem.


Plus

 • Sveriges största inom Peer-to-Peer

 • Kan ge bättre ränta än hos banken

 • Anonymitet mellan låntagare / långivare

Minus

 • Ingen

Låneprocessen

Hos Lendify går det att ansöka om lån på minst 20 000 kr och som mest 500 000 kr. Lånet kan amorteras på valbar tid mellan 1 och 10 år. Just belopp och amorteringstid är vad som väljs först. När detta anges presenteras en ”Månadsbetalning” uträknat på en exempelränta. Det är däremot viktigt att veta att månadsbetalningen både kan bli lägre och högre beroende på vilken räntesats som erbjuds efter att ansökan skickats in. 

Lendify tar kreditupplysning hos UC och genomför sedan en kreditbedömning. Om lånet godkänns betalas kan det betalas ut samma dag förutsatt att direktöverföring valts.


Plus

 • Ansök och få pengarna samma dag

 • Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet

 • Hjälp via chat eller telefon om så önskas

Minus

 • Amorteringstid kan max vara 10 år

Avgifter och villkor

Styrkan hos Lendify är att de ofta kan erbjuda låntagarna mer fördelaktiga lånevillkor än många andra banker. Enligt dem själva sänker en låntagare, som lägger om sina lån hos Lendify, sin månadskostnad med i snitt 1244 kr.

Räntan är individuell och sätts mellan 2,95% och 17%. Den effektiva räntan blir därmed 3,54%-24,19%. Att ansöka om lån är alltid helt gratis och någon förpliktelse att teckna lån finns inte. När en låneansökan skickas in genomför Lendify en kreditbedömning som avgör kreditklass/risknivå vilket även avgör ränta.

Utöver ränta betalas förmedlingsavgift (kan liknas med uppläggningsavgift) på 0,5%-5% av lånebeloppet. Någon annan kostnad förekommer inte.


Plus

 • Tydligt på hemsidan gällande ränta/effektiv ränta

 • Skapar ofta en lägre månadskostnad

 • Ingen avikostnad

Minus

 • Lite svårt att räkna ut förmedlingsavgiften

Utbetalningar

Så fort en låneansökan har blivit godkänd får låntagaren inloggningsuppgifter till ”Mina Sidor”. Härifrån går det att signera skuldebrevet samt välja hur pengarna ska betalas ut och hur de ska återbetalas. I och med att signering kan ske med BankID sker detta mycket snabbt.

Väljs utbetalningsalternativet Direktöverföring betalas pengarna ut på sekunden till valt bankkonto hos Swedbank, SEB eller Handelsbanken. Ett alternativ är att välja utbetalning via BankGiro men då tar det en ytterligare bankdag.

Det går alltså att både ansöka, signera lånet och få pengarna samma dag. Detta förutsatt att Lendify inte behöver kompletterande uppgifter och att inte ansökan sker sent på eftermiddag/kväll.


Plus

 • Ansök och ha pengarna samma dag

 • Utbetalning via Direktbetalning eller BankGiro

 • Snabb signering via BankID

Minus

 • Direktbetalning kan ej ske till alla banker

Vem lånar jag av?

En vanlig fråga som förekommer kring Peer-to-Peer är ”Vem lånar jag pengar från?”. Det är just denna punkt som skiljer dessa företag mot klassiska banker. Utlåningen sker nämligen av privatpersoner som vill låna ut sina pengar mot ränta på denna summa. Däremot är det Lendify som sköter all kontakt med låntagare och långivare. Dessa har därmed aldrig kontakt och är anonyma mot varandra.

För låntagarna innebär alltså dessa lån ingen skillnad mot att låna hos en bank. Amortering och ränta ska betalas enligt avtal och om detta inte sker kommer Lendify skicka påminnelser och i värsta fall gå till Inkasso eller Kronofogden.


Plus

 • Låna av privatpersoner istället för banken

 • Total anonymitet

 • Exakt samma låneprocess som hos banken

Minus

 • Ingen

Vad händer om

Lendify har relativt höga krav för att ett lån ska beviljas. De accepterar exempelvis inte betalningsanmärkningar. Låneansökan kommer alltså nekas för personer med anmärkningar.
Skulle en betalning ske för sent utgår en förseningsavgift på 125 kr. Skriftlig betalningspåminnelse skapar en kostnad på 60 kr. Betalas fortfarande inte skulden lämnas det över till Inkasso vilket kostar ytterligare 180 kr. Om Kronofogden får skulden uppkommer ytterligare kostnader.
Om det inte framkommer på kreditupplysningen att låntagaren har årsinkomst kan ansökan behöva kompletteras med exempelvis lönespecifikationer, kontoutdrag eller avtal som bevisar anställning.

Krav för ansökan


Grundkraven hos Lendify är:

 • Svensk medborgare
 • Minst 18 år
 • Ha tillgång till BankID
 • ”Stabil inkomst på minst 180 000 kr per år”
 • Ej betalningsanmärkning
 • Ej skuld hos Kronofogden

Utifrån kreditupplysning från UC, låneansökan och eventuellt kompletterande uppgifter gör Lendify en kreditbedömning och avgör om lånet ska beviljas. I vissa fall räcker det alltså inte med att enbart uppfylla ovan nämnda kriterier.

Så mycket kostar lånet