Sveriges bästa och billigaste bolån 2023

När du ska köpa en villa eller bostadsrätt är det vanligt att det finansieras med ett bolån. I Sverige finns det en uppsjö av billiga bolån just nu, men för att säkerställa att du verkligen har hittar billigast bolån bör du jämföra dem mot varandra. Här nedanför hittar har du möjlighet att jämföra och välja bästa bolånet för dig.

  • Lånebelopp
    150 000 - 10 000 000 kr
    Ränta
    3,55 - 6,64 %
    Löptid
    1 - 60 år
    Åldersgräns
    18 år
    • Låneförmedlare
    Visa mer info
    Exempel: Ett bolån på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 5,74%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 5,93%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 578 876 kr.
  • Lånebelopp
    200 000 - 20 000 000 kr
    Ränta
    3,55 - 7,90 %
    Löptid
    30 - 50 år
    Åldersgräns
    18 år
    Visa mer info
    Exempel: Kreditupplysning via UC. Ett bolån på 2 400 000 kr med ränta 3,80% (3,87% effektiv ränta) med en bindningstid på 3 månader, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 9 600 kr (inkl. amortering om 2 000 kr) och en total kreditkostnad om 5 760 000 kr utan hänsyn till eventuellt skatteavdrag. Räntespann: 3,55% - 9,95%. Återbetalningstid: 30 - 50 år.
  • Lånebelopp
    200 000 - 9 500 000 kr
    Ränta
    3,55 - 4,28 %
    Löptid
    1 - 30 år
    Åldersgräns
    18 år
    Visa mer info
    Exempel: Uppläggningsavgift: 0 kr. Administrationsavgift: 0 kr. Kreditupplysning via UC. 1,04% - 1 års bunden ränta. Effektiv ränta 1,05%, beräknat på 1 MSEK med 1 års bunden ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 265 330 kr kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%. Hos Hypoteket får alla samma låga ränta - Inga långa bankmöten och ingen förhandling. Ansök enkelt med BankID – Hypoteket hjälper dig längs vägen helt digitalt.

    Billiga bolån

    Många jämför billiga bolån regelbundet för att hitta de billigaste lösningarna. Spara tusenlappar på dina bolån genom att se över dem med jämna mellanrum. Bostadsmarknaden förändras konstant, och i takt med att Riksbanken lånar ut pengar till minusränta finns det ofta bättre erbjudanden och billigare bolån runt hörnet för de flesta privatpersoner och konsumenter. En belånad lägenhet eller ett belånat hus kan skilja sig i flera tusenlappar i månaden när det handlar om det totala beloppet som betalas – alltså månadskostnaden för ditt lån. Ett billigt bolån öppnar upp nya dörrar för aktiviteter eller sparande som är värt att satsa på för vem som helst.

    Att jämföra bolån är inte lika simpelt som med andra lån, mycket på grund av att det ingår fler faktorer än i privatlån eller andra lånetyper. Tänk även på att du behöver ange bostaden som säkerhet åt banken, något som också motsvarar beloppet du belånar. Billigaste bostadslån kan du se i våra topplistor, men ta dig gärna tiden att gå igenom de olika långivarna och deras villkor innan du bestämmer dig.

    Hitta bästa bolånet

    För att hitta det allra bästa bolånet för dig är det alltså viktigt att fokusera på listräntor, kredithanteringsavgifter och amorteringar. Du kan även välja rörliga eller bundna räntor, påverka belåningsgraden, samt att det är fullt möjligt att pressa ned räntan genom förhandlingar.

    Billigaste bolån på marknaden ligger en bra bit under 2 % i dagsläget, men det är inte alls ovanligt att de är placerade runt 1 %. Det kan även vara en god idé att titta på bankernas genomsnittsräntor för att skapa en egen bedömning om det billigaste bolånet. Detta är också en bra taktik för att hitta det allra bästa bolånet för dig just nu, särskilt med tanke på att det kan vara den största investeringen du gör i livet.

    Vilka är då de bästa bostadslån du kan hitta? En låg ränta är självklar, men det finns även några andra faktorer som bör vägas in. En av dessa är själva löptiden som kan vara upp till 60 år, men även de olika villkorsperioderna där du själv kan välja hur länge du vill binda räntan.

    Jämför flera långivare för att hitta billigaste lånet

    Att jämföra bostadslån går ut på att fokusera på ett antal långivare och be dem om offerter. Du kan enkelt göra det här på sidan när du klickar på ”jämför bolån”. Att jämföra ränta på bolån är nästa steg i processen, efter att du fått en offert. Det är nämligen vanligt att bankernas listräntor visas i första hand, men det behöver alltså inte betyda att de gäller för dig när du väl förhandlar.

    Som vi nämnde inledningsvis är ett köp av bostad en viktig investering, men det är även därför som så många svenskar är ute efter att få bolån billigt. Vi anser därför att det allra bästa sättet att få ned räntan så mycket som möjligt handlar om att du jämför banker och deras bolån. Alla de olika aktörerna konkurrerar mot varandra, men detta är också ett utmärkt sätt för dig att få de bästa villkoren för ditt lån.

    Bolån & ränta

    Genom att jämföra dina billiga bolån kan du se till att alltid betala så lite pengar som möjligt i ränta. En person som jämför bolån kan spara upp till flera tusen kronor i månaden mer än vad en person som inte jämför sina lån gör. Bankerna har hamnat i en mycket gynnsam position sedan Riksbanken beslutat att sänka reporäntan under noll. Minusräntan innebär i praktiken att bankerna får betalt för att låna pengar. Men problemet ligger i att bankerna förlorar på att ha dessa ekonomiska medel på sina egna konton, vilket leder till kraftigt ökad utlåning genom banklån, bolån och andra lån och krediter. Fördelen med detta är att det blir billigt att låna pengar.

    När det gäller räntorna delas de upp i två kategorier: snitträntor och listräntor. Den förstnämnda avser räntesatser som bankerna och långivarna erbjuder i genomsnitt, medan listräntan är den som samtliga kunder kan få.

    När du jämför ett bolån och dess ränta är det viktigt att titta på bundna och rörliga sådana. Vilken av dem du väljer kan däremot ha en stor effekt på kostnaden över en längre tidsperiod, framförallt då det är svårt att förutspå hur den skiftar sig under åren. Här kan det alltså vara värt att fördjupa dig i hur de sett ut historiskt, innan du bestämmer dig.

    Saker att tänka på med olika bolån

    Alla som vill jämföra bolåneräntor behöver även ta ställning till saker som grönt bolån, en rabatt på räntan om din bostad uppfyller specifika miljökrav. Här kan du faktiskt få allt från 0,05 till 0,10 procent i rabatt, beroende på vilken bank det gäller.

    En annan del när du jämför ränta på bolån innefattar bottenlån och topplån. Bankerna har en vana att vilja dela upp lånet beroende på hur de bedömer risken, men här finns det ett antal punkter som du bör vara medveten om. Först och främst: desto mer du lånar, desto mer topplån brukar lånet bestå av. Räntan är dessutom högre i regel när det gäller älva topplånet, men bankerna vill även att du betalar av denna del snabbare.

    Ytterligare sätt du kan jämföra räntor på bolån inkluderar förhandlingar av topplånets storlek, endast för att få ned kostnaden. Det kan även vara bra att redan ha kontantinsatsen redo eftersom 15 procent måste komma från sparade pengar, eller via ett privatlån. Genom att utöka bolånet kan du dessutom slippa att ansöka om ett nytt, om du redan har ett sedan innan. Den som jämför bolån och dess ränta kan med fördel dra nytta av utökningen först i dessa fall.

    Här på sidan finner du flera bolåneräntor för en jämförelse, specifikt för att du ska kunna beräkna ut kostnaderna för amortering och få fram en månadskostnad. Den billigaste räntan på lån kan också skilja sig från fall till fall, beroende på hur lyckade förhandlingarna var – eller vilken långivare det gäller.

    Årligt ränteavdrag på 30%

    Tänk också på att billiga bolåneräntor innefattar ränteavdrag. Varje år kan du nämligen dra av 30 procent av räntekostnaden, upp till 100 000 kronor. Du kan även flytta bolån genom att byta bank, exempelvis för att få billigast bolåneränta.

    Vi jämför räntor på bolån för att skapa en så tydlig översikt som möjligt, men du kan även se vilka de allra bästa av dem är för tillfället genom att titta i våra tabeller som är uppdelade på 3 månader, 1 år, eller 2 år.

    Jämför räntor för bolån

    Men det handlar inte bara om att jämföra räntorna man får utan även bli insatt i vad som påverkar vilken ränta man får. Detta eftersom man därmed i praktiken kan pressa räntan mer. Bland annat är detta summan man lånar, belåningsgraden på fastigheten samt inte minst hur många andra tjänster man utnyttjar på banken. Genom att exempelvis ha ett månadssparande på banken, ha lönekonto och kort eller ha ett större kapital på ett sparkonto kan räntorna pressas. Det bästa är att fråga varje bank vilken ränta de kan erbjuda men även om man kan göra något för att påverka den nedåt. Kanske räcker det med att höja kontantinsatsen något för att få ner räntan med någon tiondels procentenhet. En liten förändring i procent med som blir en stor summa på lån på över en miljon kronor.

    Jämför bolån direkt

    Genom att jämföra olika bolån kan konsumenter hitta de billigaste lösningarna. Jämför bolån direkt och hitta den lösning som gynnar din personliga ekonomi och situation. Att låna pengar till en bostad är i de allra flesta fall en mycket god investering och affär. Jämför bolån idag och ta reda på hur mycket just du kan spara.

    Ett billigare bolån

    Ett billigare bolån innebär en fördelaktig valmöjlighet. De pengar som sparas in kan antingen gå till ökade amorteringar eller andra privata investeringar. Många svenskar har idag lån utan krav på amortering, vilket innebär att banken äger bostaden. Teckna istället ett billigt bolån och få råd att amortera på bolånet.

    Avgifter som kan tillkomma

    Vid en bolåneansökan ingår dels en kontantinsats på 15 %, men det kan även vara så att du behöver stå för andra avgifter för lagfart och pantbrev. Hur du väljer att göra med kontantinsatsen är individuellt, men tänk på att månadskostnaden för din bostad ökar väsentligt om du även belånar denna del via ett privatlån.

    I dessa fall behöver du betala för två olika lån samtidigt, något de allra flesta vill undvika. Vi rekommenderar därför att du sparar ihop pengarna till insatsen innan du ansöker om ett bolån.

    Fast eller rörlig bolåneränta

    Det första steget bör vara att fundera kring vilken ränta man är intresserad av att ha. Är det fast ränta på några år eller rörlig som kan förändras var tredje månad. Fördelen med rörlig ränta är att det historiskt sett har visat sig vara med ekonomiskt. Man får oftast en lägre ränta än vad som ges på de bundna räntorna som därmed är på samma räntesats under flera år.

    Nackdelen är att räntan kan röra sig rejält och därmed gå upp under perioden. Det kan resultera i att man får en mycket högre räntekostnad än vad man från början räknat med.

    De flesta bolån kan kombineras för att till exempel ha en rörlig eller en fast ränta. En fast räntesats innebär en trygghet för låntagaren, eftersom man på förhand vet exakt hur mycket bolånet kommer att kosta i månaden. Rörliga räntor kan förvisso innebära lägre kostnader, men på sikt är ofta bolån med rörlig ränta ett osäkert sätt att finansiera sin bostad.

    Fördelar och nackdelar med bunden ränta

    Fördelen med bunden ränta är därmed tryggheten att man vet hur mycket lånet kommer att kosta under ett visst antal år. Men det kan då visa sig att man får betala en högre ränta än de som valt rörlig. En annan nackdel med bunden ränta är att man inte har samma möjlighet att flytta lånet. Under den tid som lånet är bundet kan man enbart amortera en viss del av lånet per år vilket gör att man måste vänta till bindningstiden gått ut innan man exempelvis kan byta till en bank som erbjuder lägre ränta.

    Bolån med en fast summa varje månad

    Ett bolån utformat som annuitetslån fungerar så att du betalar en fast månatlig summa pengar till långivaren under hela löptiden av lånet. Den månatliga betalningen täcker både amortering (återbetalning av lånet) och ränta på det återstående lånebeloppet.

    Varje månad minskar det återstående lånebeloppet och räntekostnaderna minskar därefter. Mot slutet av löptiden kommer en större andel av betalningarna att täcka amorteringen. Vid slutet av löptiden har du betalat tillbaka både det ursprungliga lånebeloppet och ränta på det.

    Annuitetslån har flera fördelar. Eftersom betalningarna är desamma varje månad, är de förutsägbara och enklare att hantera. Detta gör det också enklare att planera sin budget och hantera sina betalningar. Dessutom minskar lånebeloppet gradvis med varje betalning, vilket innebär att lånet kan betalas tillbaka gradvis över tid.

    Förhandla med banken

    Att förhandla bolån med banken är idag en självklarhet. Dagens låga ränteläge innebär att bankerna tjänar på utlåning även till mycket låga räntor, vilket är fördelaktigt framför allt vid köp av hus eller lägenhet. Att hitta det billigaste bolånet är det första steget, och sedan förhandla om räntan årsvis.

    Låneprocessen

    Här nedan har vi punktat ned hur det hela går till i korta steg för att förtydliga bolåneprocessen för dig som läsare. Observera att detta gäller efter att du har förhandlat och jämfört de olika långivarna mot varandra.

    1. Du får ett lånelöfte från en bank som låter dig söka bostäder och delta i budgivningar.
    2. Om du vinner budgivningen ansöker du om lånet.
    3. En kreditprövning genomförs av banken.
    4. Ett bindande erbjudande skickas ut med en betänktetid på minst sju dagar.
    5. Du granskar räntan som långivaren beräknat ut, men även andra detaljer som löptid och diverse avgifter. Här framgår också den bundna eller rörliga räntan som sker i samband med din ansökan.
    6. En individuell amorteringsplan skickas ut som du också får gå igenom i lugn och ro.
    7. Om allt är i sin ordning accepterar du erbjudandet och ingår ett låneavtal.

    Lösa gamla och dyra bolån

    Gamla bolån är ofta kostsamma, eftersom bankerna sällan självmant sänker räntorna på redan tagna lån. Med tanke på dagens låga räntenivå är det hög tid att se över dina lånevillkor. Att få ned räntan på bolånet med 1% kan betyda tusentals sparade kronor i månaden, och det är gjort på några korta minuter. Jämförelsetjänster för att hitta billiga bolån hjälper tusentals Svenskar att få mer pengar över till annat.

    Det är ytterst få som klarar av att köpa en bostad utan att ta ett bolån. Ett lån som inte sällan är på över en miljon kronor och som man därför bör fundera i lugn och ro kring hur man vill lägga upp innan det tecknas.

    Billiga bolån

    Dela upp lånet

    Ett alternativ är att dela upp lånet i flera lån. Ett huslån på en miljon kan exempelvis delas upp i tre mindre lån där kanske ett är med rörlig ränta, ett med bunden ränta på två år och ett med bunden ränta på fem år.

    Ett annat alternativ är att välja rörlig ränta med räntetak. Då får man betala något högre räntekostnad än de som har vanlig rörlig ränta, även om räntenivån följer den rörliga räntan. I gengäld kommer man aldrig att betala högre ränta (under bindningstiden) än en viss utsatt nivå (räntetaket). Med räntetak har man alltså rörlig ränta men som inte kan gå över nivån på räntataket. Fördelen här är att man försäkrar sig mot snabbt stigande räntor. Nackdelen är att man med en högre rörlig ränta betalar lite extra för denna säkerhet.

    Vanliga frågor om bolån

    Vad innebär det att ansöka om bolån?

    När du vill köpa ett hus eller en bostadsrätt brukar finansieringen ske via ett bolån. Fastigheten används som säkerhet för lånet som ofta är betydligt högre än privatlån, men du behöver också stå för minst 15 % av lånet på egen hand. Detta kan ske via sparade medel, eller med ett privatlån.

    Vad ska jag tänka på innan jag söker bolån?

    Det viktigaste är att du inte belånar dig mer än nödvändigt, men även att räkna ut kostnaderna för amorteringen och räntan. Genom att planera framåt kan det även vara en god idé att ta med ökade kostnader i framtiden. Innan du ansöker om lån bör du vara medveten om att det går att förhandla om räntan. Detta kallas ibland för att pruta om bolån, något som mer eller mindre är praxis inom branschen med tanke på de höga lånebeloppen. När du jämför långivare mot varandra bör du även ta hänsyn till totalkostnaden för lånet, hur lång låneperioden är, och så vidare. Sist men inte minst bör du spara ihop till kontantinsatsen för att få ned månadskostnaderna ytterligare.

    Vad betyder kontantinsats och bolånetak?

    I Sverige får du endast belåna 85 % av värdet på en bostad, något som kallas för bolånetak. En kontantinsats är i sin tur delen av köpet som du betalar på egen hand, antingen med sparat kapital eller ett ytterligare lån.

    Hur lånar man billigast möjligt?

    När man landat i hur lånet ska läggas upp kommer frågan gällande vilken bank som lånet ska tecknas hos. Allt för många kontaktar den bank som man är kund hos och accepterar den ränta som de erbjuder. Detta kan göra att man betalar tusentals kronor för mycket på lånet varje år. Att kontakta ett flertal banker är en självklarhet och sedan ta med sig det bästa erbjudandet och kontakta sin egen bank för att se om de kan matcha detta.