Sveriges bästa och billigaste bolån 2020

LångivareInfoAnsök
800 kr per lånhypoteketHos Hypoteket får alla samma låga ränta - Inga långa bankmöten och ingen förhandling.

Ansök enkelt med BankID – Hypoteket hjälper dig längs vägen helt digitalt.

Låg ränta till alla:

3 mån – 1,34%
1 år – 1,15%
3 år – 1,35%
5 år – 1,45%

Maxbelångsgrad 65%.

Räkneexempel: Om du tar ett bolån på 1 000 000 kr i 30 år med 1,33% nominell ränta (1,34% effektiv ränta) är månadskostnaden 1 108 kr/mån (360 månadsbetalningar). Att återbetala: 1 398 880 kr inkl alla avgifter.
Ansök om bolån

Jämför bolån online

Många jämför billiga bolån regelbundet för att hitta de billigaste lösningarna. Spara tusenlappar på dina bolån genom att se över dem med jämna mellanrum. Bostadsmarknaden förändras konstant, och i takt med att Riksbanken lånar ut pengar till minusränta finns det ofta bättre erbjudanden och billigare bolån runt hörnet för de flesta privatpersoner och konsumenter. En belånad lägenhet eller ett belånat hus kan skilja sig i flera tusenlappar i månaden när det handlar om det totala beloppet som betalas - alltså månadskostnaden för ditt lån. Ett billigt bolån öppnar upp nya dörrar för aktiviteter eller sparande som är värt att satsa på för vem som helst.

Bolån jämförelse

Bolån & ränta

Genom att jämföra dina billiga bolån kan du se till att alltid betala så lite pengar som möjligt i ränta. En person som jämför bolån kan spara upp till flera tusen kronor i månaden mer än vad en person som inte jämför sina lån gör. Bankerna har hamnat i en mycket gynnsam position sedan Riksbanken beslutat att sänka reporäntan under noll. Minusräntan innebär i praktiken att bankerna får betalt för att låna pengar. Men problemet ligger i att bankerna förlorar på att ha dessa ekonomiska medel på sina egna konton, vilket leder till kraftigt ökad utlåning genom banklån, bolån och andra lån och krediter. Fördelen med detta är att det blir billigt att låna pengar.

Genom att jämföra olika bolån kan konsumenter hitta de billigaste lösningarna. Jämför bolån direkt och hitta den lösning som gynnar din personliga ekonomi och situation. Att låna pengar till en bostad är i de allra flesta fall en mycket god investering och affär. Jämför bolån idag och ta reda på hur mycket just du kan spara.

Ett billigare bolån innebär en fördelaktig valmöjlighet. De pengar som sparas in kan antingen gå till ökade amorteringar eller andra privata investeringar. Många svenskar har idag lån utan krav på amortering, vilket innebär att banken äger bostaden. Teckna istället ett billigt bolån och få råd att amortera på bolånet.

De flesta bolån kan kombineras för att till exempel ha en rörlig eller en fast ränta. En fast räntesats innebär en trygghet för låntagaren, eftersom man på förhand vet exakt hur mycket bolånet kommer att kosta i månaden. Rörliga räntor kan förvisso innebära lägre kostnader, men på sikt är ofta bolån med rörlig ränta ett osäkert sätt att finansiera sin bostad.

Att förhandla bolån med banken är idag en självklarhet. Dagens låga ränteläge innebär att bankerna tjänar på utlåning även till mycket låga räntor, vilket är fördelaktigt framför allt vid köp av hus eller lägenhet. Att hitta det billigaste bolånet är det första steget, och sedan förhandla om räntan årsvis.

Lösa gamla och dyra bolån

Gamla bolån är ofta kostsamma, eftersom bankerna sällan självmant sänker räntorna på redan tagna lån. Med tanke på dagens låga räntenivå är det hög tid att se över dina lånevillkor. Att få ned räntan på bolånet med 1% kan betyda tusentals sparade kronor i månaden, och det är gjort på några korta minuter. Jämförelsetjänster för att hitta billiga bolån hjälper tusentals Svenskar att få mer pengar över till annat.

Det är ytterst få som klarar av att köpa en bostad utan att ta ett bolån. Ett lån som inte sällan är på över en miljon kronor och som man därför bör fundera i lugn och ro kring hur man vill lägga upp innan det tecknas.

Billiga bolån

Fast eller rörlig bolåneränta?

Det första steget bör vara att fundera kring vilken ränta man är intresserad av att ha. Är det fast ränta på några år eller rörlig som kan förändras var tredje månad. Fördelen med rörlig ränta är att det historiskt sett har visat sig vara med ekonomiskt. Man får oftast en lägre ränta än vad som ges på de bundna räntorna som därmed är på samma räntesats under flera år.

Nackdelen är att räntan kan röra sig rejält och därmed gå upp under perioden. Det kan resultera i att man får en mycket högre räntekostnad än vad man från början räknat med.

Fördelar och nackdelar

Fördelen med bunden ränta är därmed tryggheten att man vet hur mycket lånet kommer att kosta under ett visst antal år. Men det kan då visa sig att man får betala en högre ränta än de som valt rörlig. En annan nackdel med bunden ränta är att man inte har samma möjlighet att flytta lånet. Under den tid som lånet är bundet kan man enbart amortera en viss del av lånet per år vilket gör att man måste vänta till bindningstiden gått ut innan man exempelvis kan byta till en bank som erbjuder lägre ränta.

Billigare med ett stort lån

Ett alternativ är att dela upp lånet i flera lån. Ett huslån på en miljon kan exempelvis delas upp i tre mindre lån där kanske ett är med rörlig ränta, ett med bunden ränta på två år och ett med bunden ränta på fem år.

Ett annat alternativ är att välja rörlig ränta med räntetak. Då får man betala något högre räntekostnad än de som har vanlig rörlig ränta, även om räntenivån följer den rörliga räntan. I gengäld kommer man aldrig att betala högre ränta (under bindningstiden) än en viss utsatt nivå (räntetaket). Med räntetak har man alltså rörlig ränta men som inte kan gå över nivån på räntataket. Fördelen här är att man försäkrar sig mot snabbt stigande räntor. Nackdelen är att man med en högre rörlig ränta betalar lite extra för denna säkerhet.

Hur lånar man billigast möjligt?

När man landat i hur lånet ska läggas upp kommer frågan gällande vilken bank som lånet ska tecknas hos. Allt för många kontaktar den bank som man är kund hos och accepterar den ränta som de erbjuder. Detta kan göra att man betalar tusentals kronor för mycket på lånet varje år. Att kontakta ett flertal banker är en självklarhet och sedan ta med sig det bästa erbjudandet och kontakta sin egen bank för att se om de kan matcha detta.

Jämför räntor för privatlån

Men det handlar inte bara om att jämföra räntorna man får utan även bli insatt i vad som påverkar vilken ränta man får. Detta eftersom man därmed i praktiken kan pressa räntan mer. Bland annat är detta summan man lånar, belåningsgraden på fastigheten samt inte minst hur många andra tjänster man utnyttjar på banken. Genom att exempelvis ha ett månadssparande på banken, ha lönekonto och kort eller ha ett större kapital på ett sparkonto kan räntorna pressas. Det bästa är att fråga varje bank vilken ränta de kan erbjuda men även om man kan göra något för att påverka den nedåt. Kanske räcker det med att höja kontantinsatsen något för att få ner räntan med någon tiondels procentenhet. En liten förändring i procent med som blir en stor summa på lån på över en miljon kronor.