Svårt att få lån

När ens förutsättningar inte är de allra bästa så kan det ibland kännas svårt att få lån. En lägre kreditvärdighet kan många gånger sätta käppar i hjulet och där alternativen och lånerbjudanden ofta är få. Vi har samlat nätets bästa långivare här på vår hemsida, allt för att hjälpa dig på traven som annars kan ha svårt att få lån.

När man av en eller flera olika anledningar kan ha svårt att få lån så är det ofta bäst att vända sig till någon av alla långivare utöver de vanliga stora bankerna Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea med flera Det är också långivare och lånerbjudanden från Sveriges alternativa långivare, utöver de stora bankerna, som vi har samlat här hos oss.

Samtliga långivare som du kan hitta här på vår hemsida är under den svenska statens kontroll, detta sker genom Finansinspektionen (FI), så att du som kund alltid kan känna dig säker och trygg i de val som du väljer att göra.

När kan det vara svårt att få lån?

Det finns som alltid en mängd orsaker och anledningar som kan göra att man som kund kan ha svårt att få lån. Den enes situation är helt enkelt inte den andres lik, den absolut vanligaste anledningen är dock att man som kund har en lägre kreditvärdighet. En lägre kreditvärdighet grundar sig exempelvis oftast på:

 • En lägre årsinkomst. Den kan också grunda sig på att man inte har någon inkomst överhuvudtaget deklarerad.
 • Att det finns flera dyra lån hos olika aktörer.
 • Att det finns många kreditupplysningar registrerade.
 • Att det finns en eller flera betalningsanmärkningar registrerade.
 • Att de finns en aktiv skuld eller anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Det kan verka tämligen självklart för många, men tåls ändå att belysas ytterligare, att det är viktigt att också förbättra sin kreditvärdighet på sikt. En god start för detta är att inte dra på sig ytterligare kreditupplysningar eller betalningsanmärkningar.

Att sanera sin ekonomi är ett ytterligare steg i att förbättra sin kreditvärdighet. Har du flera dyra lån och krediter hos olika aktörer så rekommenderar vi dig att se över dina möjligheter att samla ditt lån. När du samlar dina lån hos en enda aktör så gör du detta till ett enda stort lånebelopp men nästan alltid till en betydligt lägre räntekostnad.

Med ett samlingslån, eller ett omstartslån som det även kallas, så sparar du inte bara pengar genom en lägre räntekostnad utan du gör det också genom att inte behöva betala flera dyra administrativa kostnader. Onödiga administrativa kostnader som pappersfakturor och aviavgifter, om de är många till antalet, kan bara de uppgå till flera tusen kronor varje år.

Har du även möjlighet att inleda ett månadssparande och/eller att öka din årsinkomst så är detta alltid positivt för din kreditvärdighet. Du hittar ett stort utbud av långivare som erbjuder samlingslån här på vår hemsida, jämför dessa mot varandra för att se vilken långivare som passar dig bäst.

Du kan låna utan UC när du har svårt att få lån

En stor fördel för många som har registrerade betalningsanmärkningar är att ansöka om sitt lån utan UC. När man ansöker om ett lån utan Upplysningscentralen (UC) så vänder man sig istället till en långivare som gör sina kreditupplysningar hos ett annat kreditupplysningsföretag än just hos UC.

De vanligaste och största kreditupplysningsföretagen efter UC är Bisnode och Creditsafe, det är också hos dessa kreditupplysningsföretag som många långivare på vår hemsida gör sina kreditupplysningar. Den stora fördelen med långivare som gör sina kreditupplysningar hos antingen Bisnode eller Creditsafe är att dessa ofta kan bevilja dig ditt lån även om du har en och även flera betalningsanmärkningar. De långivare som istället använder sig av UC accepterar inga betalningsanmärkningar överhuvudtaget.

En vanlig missuppfattning är annars att tro att UC betyder samma sak som att en kreditupplysning inte görs, detta stämmer alltså inte. Det är heller inte UC, Bisnode, Creditsafe eller de andra kreditupplysningsföretagen i Sverige som bestämmer om du ska få ditt lån beviljat eller inte. Det är alltid upp till varje enskild bank eller långivare själva om de ska bevilja dig ditt lån, detta gör de alltid med resultatet från kreditupplysningen som grund.

Snabba ansökningar och snabba utbetalningar

Alla långivare på vår hemsida kan erbjuda dig enkla och smidiga ansökningar och snabba utbetalningar. Trots detta så råder vi dig ändå att ta några extra minuter att jämföra lån, räntekostnader och villkor innan du skickar in din ansökan. När du på förhand jämför lån och erbjudanden hos oss så får du:

 • Bättre möjligheter att få ditt lån beviljat.
 • Bättre möjligheter att spara pengar genom att välja ett fördelaktigare lån.
 • Du belastar inte din kreditvärdighet mera än nödvändigt.

Viktigt, att ansöka till flera långivare hos oss kan verka lockande. Här är det dock viktigt att veta om att detta inte kommer att öka dina möjligheter att få ditt lån beviljat, snarare så kommer detta att försämra dina chanser.

För varje enskild ansökan som du skickar in så kommer även en kreditupplysning att göras, för varje gjord kreditupplysning så minskar oftast dina möjligheter då banker och långivare kan dras sina öron till sig p.g.a. detta. Var istället mera selektiv och välj ut en eller två bra långivare som passar dig bäst och ansök sedan hos dessa.

Kom ihåg!

 • Jämför alltid lån hos oss på förhand innan du skickar in din ansökan.
 • Försök att förbättra din kreditvärdighet på sikt genom att samla befintliga dyra lån och krediter, försök att inleda ett månadssparande och se över vad du kan göra för att öka din totala årsinkomst. Dra heller inte på dig några nya kreditupplysningar eller betalningsanmärkningar och undvik alltid in i det sista att hamna i Kronofogdemyndighetens register.
 • Om du har en eller flera betalningsanmärkningar och behöver ansöka om ett nytt lån, gör då detta genom lån utan UC och då hos långivare som istället använder sig av Bisnode eller Creditsafe då dessa ofta kan bevilja dig ett lån trots betalningsanmärkningar.
 • Ansök enbart om ett nytt lån om du verkligen också behöver pengarna. Var helt och hållet 100% säker på att du kommer att kunna avbetala din skuld månadsvis tills dess att lånet är helt avbetalat. Låna aldrig pengar till ren nöjeskonsumtion eller till inköp som inte är nödvändiga.