Skaffa ett båtlån

Intresset för att skaffa båt har aldrig varit större i Sverige, en naturlig följd utav detta är också att allt flera vill ansöka om ett bra båtlån. Här på vår hemsida så går vi igenom allt som är värt att veta för dig som vill bli ny båtägare och som behöver hjälp med att finansiera ett båt köp.

Lån till båt

Ett lån till båt kan ansökas om med säkerhet och utan säkerhet. Vad som är det bästa alternativet angående lån till båt beror helt och hållet på dig som låntagare och hur din kreditvärdighet ser ut. För att du ska få ditt lån till båt till så bra villkor som det bara är möjligt så behöver du också kunna uppvisa en god kreditvärdighet.

Om båtlån med säkerhet

Ett båtlån där båten även utgör själva säkerheten för lånet är något som främst från någon av de välkända storbankerna i Sverige. En förutsättning för ett båtlån med säkerhet kräver att du har en fast inkomst och en god kreditvärdighet. Utöver dessa krav gäller även:

 • Du behöver kunna betala minst 20 procent av båtens totala kostnad med dina egna pengar, den summa pengar som du själv betalar kallas för en kontantinsats. Om du inte skulle ha nog med pengar som täcker minimumkravet om 20 procent så kan du istället välja att ansöka om resterande del som ett lån utan säkerhet.
 • Du behöver köpa din båt av en auktoriserad båthandlare. Det är alltså inte möjligt att låna med båten som säkerhet om du vill köpa båten av en privatperson.
 • Banker kan ofta ställa krav på vilken typ av båt som du kan köpa för att få att du ska kunna få använda den som en säkerhet för lånet.
 • Krav kan även finnas för en särskild typ av båtförsäkring är ett måste.
 • Banker kan också begära i ett avtal att du först behöver konsultera med banken om du skulle vilja sälja båten i framtiden.
 • Det är vanligt att en bank kan ställa krav på en viss minimisumma som båten minst måste kosta för att de ska kunna bevilja dig ditt båtlån.

Om båtlån utan säkerhet

Ett båtlån utan säkerhet innebär att långivaren inte kommer att ha din båt som pant för lånet. Då ingen säkerhet finns för lånet så kan också villkoren för lånet vara sämre än vad det är när långivaren kan ha båten som säkerhet.

Ett båtlån utan säkerhet innebär att du ansöker om ett vanligt privatlån och att du vid ett beviljat lån kan använda lånet till att köpa den båt du önskar. Även om räntekostnaden ofta kommer att kunna bli högre och att man kan bli beviljad en lägre lånesumma så finns också fördelar med ett båtlån utan säkerhet.

Med ett privatlån så väljer du själv vill båt du vill köpa, oavsett om köpet sker hos en auktoriserad båthandlare eller om köpet sker genom privatperson. Om du skulle vilja sälja din båt längre fram så bestämmer du också om detta själv utan att behöva blanda in långivaren som har lånat pengar av.

När du vill låna pengar till köp av båt

Att låna pengar till köp av båt är ett stort beslut. Är du exempelvis helt ny båtägare så finns en hel del frågor att fundera på. Till att börja med så behöver du verkligen veta om att du kommer att vilja vara båtägare i många år framöver. Steg två när du vill låna pengar till köp av båt är att ta reda på att du också har en ekonomi som klarat av utgiften som lånet innebär.

Vidare så behöver du också se över hur mycket pengar du verkligen behöver låna. Du behöver också bestämma dig för vilken båt som du faktiskt också vill köpa. Om du akut behöver köpa saker till båten om den gått sönder eller liknande så kan ett alternativ vara att ta ett smslån. Du kan kolla in vår sida med billiga smslån för att hitta det billigaste smslånet så att du kan undvika skulder och liknande.

Att tänka på när du ska köpa båt

Är du helt ny båtägare utan erfarenhet eller kunskap av vilka saker som är viktiga att tänka på när man ska köpa båt så kan man alltid behöva hjälp på vägen.

 • När du ska titta på en begagnad båt som du funderar på att köpa så är det alltid bra att ha med sig någon som har kunskap och erfarenhet av att vara båtägare. Här gäller det exempelvis att ha koll på så att motorn är okej och inte större än vad båten är godkänd för, se över bränslesystem, elsystem, skrov, akterspegel, båtbotten och steglister.
 • Se över hur du kan kolla upp säljaren på förhand så att du också vet om att denna är en seriös säljare.
 • Om det finns möjlighet så be att få provköra båten.
 • Om båten är tillverkad från och med 1998 eller äldre så ska den vara CE-märkt.
 • Kolla även så att båtens servicebok finns kvar för att se vilken service som tidigare gjorts på båten.

Som ny båtägare så finns det också mycket erfarenhet och kunskap att ta del av hos våra svenska båtklubbar. Dessa arrangerar också utbildningar och kurser för nya båtägare.

Ansök om lån till båt

När du väl bestämt dig för vilken båt som du vill ha så är det också dags att ansöka om ditt båtlån. Eftersom du vill få ditt båtlån till så bra villkor som det bara är möjligt vad gäller räntekostnad, lånebelopp och återbetalningsplan så är det också dags att jämföra båtlån här hos oss.

Att jämföra krav och villkor hos de långivare som du kan hitta hos oss gör också att du ökar dina chanser att kunna hitta ett förmånligt lån som passar dig. Din ansökan är alltid lika enkel och smidig om du vill ansöka om ett båtlån utan säkerhet:

 1. Klicka på den långivare som du valt ut, din ansökan kan göras precis lika bra via dator, mobil eller på din surfplatta, se dock alltid till att du ha en trygg och bra internetuppkoppling.
 2. Fyll i de uppgifter som efterfrågas av långivaren.
 3. Till sist så får du bekräfta din ansökan via ditt Bank-ID eller ditt mobila Bank-ID. Klart.

Efter att du ansökt om ditt båtlån

I samband med din ansökan om lån till båt så kommer långivaren alltid att göra en kreditupplysning. Detta är en lagstiftad handling i Sverige och som alltid sker av långivaren oavsett vilken typ av lån eller belopp som man än ansöker om.

Resultatet från din kreditupplysning och som långivaren gör hos ett kreditupplysningsföretag avgör vad som långivaren anser vara din kreditvärdighet. Utifrån din kreditvärdighet så beslutar långivaren om du ska få ditt lån beviljat eller inte och vilka personliga villkor som kan erbjudas dig om din ansökan blir godkänd.

Detta kan låta som en krånglig process men är oftast omedelbar. Efter att du har skickat in din ansökan så är det vanligt att du kan få ett direkt besked på den enhet som du ansökt om lånet ifrån. Vissa långivare väljer istället att meddela sitt beslut till dig via E-post.

Vid en beviljad ansökan så har du oftast dina pengar inom som högst ett par bankdagar, det är även vanligt att det kan gå än snabbare än så. Dina pengar sätts in på det konto som du angivit vid din ansökan att du vill ha pengarna till. När pengarna väl kommit så är du fri att köpa vilken båt du vill när lånet är utan säkerhet, precis så som vi gick igenom tidigare.

Det kan även vara bra att investera i ett bra kreditkort så att du inte spenderar onödiga pengar på ett kreditkort med höga avgifter när du lägger pengar på grejer till din båt.

Vanliga frågor och svar om båtlån

Vilka krav finns det för att få låna pengar till att köpa båt?

Krav och villkor varierar alltid mellan alla banker och långivare. Det är därför det är så viktigt att se över dessa på förhand så att man inte riskerar att ansöka om ett lån i onödan och på så vis även försämra ens kreditvärdighet i och med den kreditupplysning som görs. De lån som främst förmedlas här på vår hemsida är lån utan säkerhet och där vanliga krav från långivare ofta är:

 • Att du som låntagare har fyllt minst 18 år.
 • Att du är svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
 • En taxerad årsinkomst, hur mycket varierar mellan långivarna.
 • Ingen skuld eller anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Vissa långivare kan acceptera en ansökan där du som låntagare har en eller flera betalningsanmärkningar medan vissa inte godkänner detta alls. Detta är ytterligare en anledning att noga jämföra långivare hos oss innan du ansöker om ditt båtlån.

Kan vi vara ett par som ansöker om att låna till båt tillsammans?

Ja det kan ni vara. Faktum är att detta inte bara ökar era möjligheter att få ert lån till båt beviljat utan ger er även bättre förutsättningar till att få ett båtlån till lägre räntekostnad. Anledningen till att detta är ett bra alternativ är att ni är två personer som kommer att avbetala båtlånet, något som långivarna alltid ser som positivt då deras risk att låna ut pengar minskar.

Förutom lån till båt kan jag samtidigt låna till service av båten, sjösättning m.m.?

Ja det kan du göra. Här är det rekommenderat att du noga går igenom eventuella kringkostnader utöver själva båtens kostnad så att du bestämt vet med dig hur mycket du behöver låna. Om båten exempelvis kostar 75,000 kr och du vet med dig att kringkostnaderna kommer att vara 10,000 kr så ansöker du istället om ett lån på 85,000 kr redan från start istället för att först ansöka om 75,000 kr och sedan om 10,000 kr ytterligare.

Vad händer om båten som jag först sett ut att köpa hinner säljas innan jag hunnit fått lånet?

Om lånet är ett lån utan säkerhet, som främst förmedlas här hos oss, så är du fri att använda pengarna till att köpa en annan båt när tillfället dyker upp. Här rekommenderar vi dig i sådana fall att öronmärka pengarna så att lånet också går till det som det är avsett för, att köpa båt.

Kan jag köpa en båt jag sett ut för att sedan inom kommande åren byta upp mig om jag vill?

Ja det kan du göra. När du lånar till båt utan säkerhet så är det upp till dig vilken båt du köper och hur länge du vill äga den innan du eventuellt säljer den för att köpa en ny båt.

Kan jag låna till båt utan UC?

Ja du har möjlighet att ansöka om ett lån till båt utan UC. För att detta ska kunna göras så behöver du se över vilka långivare här hos oss som istället använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag, som Creditsafe eller Bisnode. Det finns flera fördelar att låna utan UC då långivare som använder sig att något annat kreditupplysningsföretag än just UC har lägre krav för att bevilja lån till sina kunder.

Dock så är det bra att veta om att lånebeloppet oftast är lägre och kanske inte täcker båtens kostnad, samt så kan också räntekostnaden bli högre då långivaren anser att deras risk ökar. Så även här är det viktigt att jämföra långivare och deras villkor innan man ansöker om ett lån till båt.

Är det kreditupplysningsföretaget som bestämmer om jag ska få mitt båtlån eller inte?

Nej, det är alltid långivaren som beslutar om detta själva. Ett kreditupplysningsföretag arbetar på uppdrag ifrån en långivare och där det är resultatet från kreditupplysningen som kreditupplysningsföretaget gör som ligger till grund för långivarens beslut.

Kan ett eventuellt lån till båt avbetalas snabbare om jag önskar?

Ja precis som med alla olika typer av lån, oavsett belopp och oavsett bank eller långivare som man tagit lånet hos, så kan också ett båtlån återbetalas snabbare om du skulle vilja.

Kan jag ha en borgenär på mitt båtlån?

Ja det kan du ha. En borgenär är en person som går i god för dig och att du ska kunna avbetala båtlånet så som du och långivaren kommer överens om. Här är det bra att veta att en borgenär kommer att vara betalningsskyldig i ditt ställe om du själv inte klarar av att återbetala lånet enligt det skriftliga avtalet mellan dig och långivaren.

Kan jag köpa båten både privat och hos en auktoriserad båtaffär?

Om ditt lån till båt är ett lån utan säkerhet så kan du både välja att köpa båten genom en privatperson eller hos en auktoriserad båtaffär. Om ditt lån är ett lån med säkerhet genom någon av de vanliga storbankerna i Sverige så måste ditt båtköp ske hos en auktoriserad båtaffär.