SkuldsaneringVad är skuldsanering och vad innebär detta egentligen? Ja detta är en väldigt vanlig fråga som vi ofta får ställd till oss. För att hjälpa dig som läsare på traven med allt det du undrar kring just frågan: ”Vad är skuldsanering?” så har vi även sammanställt all information som är värt att veta inom detta ämne.

Gå gärna igenom allt som du kan hitta här hos oss om skuldsanering. Förutom att informera om ämnet rent allmänt så finns här också mycket annat matnyttigt att kunna ta del av.

En steg för steg guide om hur du själv ansöker om skuldsanering, vilka för och nackdelar som finns och vilka krav och villkor som gäller, ja detta är bara några ingående områden som du hittar här på vår hemsida.

Hur fungerar skuldsanering?

En skuldsanering går till på så vis att Kronofogdemyndigheten automatiskt tar en viss del av dina intäkter varje månad och där detta belopp sedan betalas till de fordringsägare som du är skyldig pengar. Till intäkter räknas förutom intäkter från lönearbete även ersättning från A-kassa, sjukpenning, pension m.m. För att undvika att ens få skulder från början kan det vara en bra idé att investera i ett kreditkort som inte har en massa onödiga avgifter så att du kan lägga mer pengar på det du faktiskt vill. Kolla in vår sida om kreditkort så kan du hitta det som passar bäst för just dig och din situation.

Ansöka om skuldsanering

Om du vill ansöka om skuldsanering så behöver du vända dig till den svenska Kronofogdemyndigheten. Enligt svensk lag så kan alla ansöka om skuldsanering i Sverige, det är dock långt ifrån alla som beviljas den.

Om du blir beviljad skuldsanering hos Kronofogden så kommer du under högst 5 år få leva på ett så kallat förbehållsbelopp. Även om förbehållsbelopp är den lagliga termen så används vanligtvis begreppet existensminimum bland gemene man.

Den del av beloppet som du inte tilldelas som förbehållsbelopp är alltså det belopp som Kronofogdemyndigheten sedan återbetalar till dina fordringsägare.

Dina fordringsägare kan sedan i sin tur välja att överklaga beslutet om de skulle anse beloppet vara för litet. Din livssituation är annars det som avgör hur stort ditt förbehållsbelopp blir och där denna egentligen delas upp i två delar, dels en kostnad för ditt boende dels ett så kallat normalbelopp.

Ett normalbelopp varierar beroende på om du är ensamstående, har barn, är gift osv. Normalbeloppet ska även täcka kostnader för mat, hygienartiklar, kläder, försäkringar m.m.

Ett utökat normalbelopp kan fås vid kostnader för läkarbesök, tandvård, barnomsorg och resor till och från arbete.

Skuldsanering för privatperson

En skuldsanering för privatperson är något som kommer att innebära en väldigt tuff period med begränsade ekonomiska möjligheter, detta är viktigt att veta om.

Det är dock också viktigt att belysa att en skuldsanering för privatperson även är avsedd för att du ska kunna sanera din ekonomi och bli skuldfri på sikt. En skuldsanering för privatperson är alltså en god hjälp att kunna få även om den också kommer att vara utmanande svår.

Skuldsanering för och nackdelar

Den stora fördelen och huvudsyftet med skuldsanering är att få ordning och trygghet i sin ekonomi. Målet med skuldsanering är att bli helt skuldfri inom högst 5 år.

Om man ska se någon nackdel med skuldsanering så är det att det är en tuff och begränsade ekonomisk period under den tid som skuldsaneringen gäller. Under skuldsaneringen så har man inte möjlighet att bli beviljat något nytt lån och man kan heller inte teckna abonnemang eller göra köp mot avbetalning. Det är heller inte alla som ansöker om skuldsanering som kommer att kunna bli beviljade detta av Kronofogdemyndigheten.

Förkortad skuldsanering

En skuldsanering pågår som oftast i 5 år. Dock så kan personer ibland bli beviljade en så kallad förkortad betalningsplan. En förkortad skuldsanering innebär att du inte behöver betala på dina skulder under hela tiden som din skuldsanering fortgår.

Däremot så kommer inte dina skulder att kunna skrivas av förrän efter 5 år. En förkortad skuldsanering kan beviljas till privatpersoner och till företagare. Behöver du lån till ditt företag? Kolla in vår sida med företagslån så att du kan hitta det företagslån som funkar bäst för ditt företag.

Skuldsanering krav

  • Du behöver vara +18 år, svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
  • Att du är så pass skuldsatt att det inte är troligt att du kommer att kunna betala dina skulder inom närmaste tiden.
  • Du behöver vara en person med personliga och ekonomiska förhållanden som gör det skäligt för Kronofogden att kunna erbjuda dig skuldsanering. Kronofogden kommer att ta hänsyn till din ålder, hur skulderna uppkommit och hur pass mycket du har ansträngt dig för att återbetala dina skulder.
  • Du får inte ha näringsförbud.
  • Du får inte ha gjort någon skuldsanering sedan tidigare.
  • Företagare kan också ansöka om skuldsanering men då gäller andra krav och regler än dessa ovan nämnda.

Vad händer efter skuldsanering?

Efter som högst fem år så är det tänkt att du ska vara helt skuldfri när du får skuldsanering via Kronofogden. Har du en gång blivit beviljad skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten så kommer du inte att kunna bli beviljad detta igen.

Även om själva skuldsaneringen är en god hjälp att kunna få i det välfärdssystem som finns i Sverige så är också målet med skuldsaneringen att du som privatperson också ska ha lärt dig att hantera din ekonomi på så vis så att du inte hamnar i samma situation igen i framtiden. Om du vill undvika skulder men ändå ta del av snabblån såsom billiga smslån så kan du läsa vår guide gällande snabblån där du även kan jämföra snabblån så att du kan hitta ett som passar dig.