Starta eget lån

Som nybliven företagare så är det mycket vanligt att man kan behöva ett starta eget lån. Vi har listat de bästa lånen inom starta eget här hos oss, du finner alla förmånliga företagslån som du har att välja på längre ner på denna sida.

Innan du väljer det företagslån som passar dig och ditt företagsbehov allra bäst så rekommenderar vi dig alltid att ta del av vår jämförelse av alla starta eget lån. När vi har jämfört företagslån så har vi redan gjort det mesta av jobbet till dig, allt för att du som företagare ska kunna spara pengar och värdefull tid.

Bolagstyper vid starta-eget lån

Det finns inga restriktioner för att du måste ha en särskild bolagstyp när du ska ansöka om ett företagslån, du kan helt enkelt ansöka om ett starta eget lån oavsett vilken bolagstyp du än har valt att registrera. Enskild firma, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening är de olika bolagstyperna som du har att välja mellan.

Bra att veta angående de olika bolagstyperna är att man vid enskild firma är enda företagsägare och där du själv är personligt ansvarig för ditt företags ekonomi, enskild firma är idag Sveriges överlägset mest vanliga företagsform.

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer med det krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor, vid ett registrerat aktiebolag så är det personliga ansvaret för bolagets skulder vanligtvis begränsat till aktiekapitalet men man kan dock bli personligt betalningsansvarig för eventuella obetalda skatter eller andra avgifter.

För att starta ett handelsbolag så behöver man vara minst två personer som ska starta företaget tillsammans. Här finns inget krav på satsat eget kapital och delägarna är själva personligt ansvariga för företagets skulder.

Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag som också kräver att man är minst två personer som startar företaget. En av de personer som startar företaget måste vara obegränsat personligt ansvarig för kommanditbolagets skulder, övriga delägare i kommanditbolaget är endast ansvariga med satsat kapital.

På verksamt.se så kan du få än mera matnyttig information gällande de olika bolagstyperna och även allt annat som är värt att veta när du ska starta och driva företag.

Företagsbudget och affärsmodell

Innan du ansöker om ditt starta eget lån så är det alltid bra att du som företagare gör upp en hållbar och ärlig företagsbudget och affärsmodell. Att göra detta ger dig som företagare en betydligt bättre överblick om företagets inkomster, utgifter, mål ihop med sättet som företaget ska arbeta på nu och i framtiden med mera

En bra företagsbudget och affärsplan kommer också visa dig om du har råd med ditt företagslån och om din affärsidé är realistisk. Att ha en så detaljerad företagsbudget och affärsmodell som det bara är möjligt ökar dessutom dina möjligheter att du ska få ditt starta eget lån beviljat hos en långivare.

En detaljerad plan för företagets ekonomi och kommande affärer visar för långivare att du är en seriös företagare med en hållbar plan, detta ses alltid som positivt och kommer alltid att ge dig bättre förutsättningar hos alla långivare.

Har man ingen tidigare erfarenhet av att göra företagsbudget eller plan för affärsmodell så kan detta låta krångligare än vad det i själva verket är. Du hittar också gott om gratismallar för företagsbudget och mallar för affärsmodell online som du enkelt och smidigt kan ladda ner och ta del av.

Så ansöker du om ett företagslån

Att ansöka om sitt starta eget lån är enkelt och smidigt. Du behöver inte besöka något lokalt bankkontor utan du ansöker om ditt företagslån från hemmets trygga eller där du helst vill befinna dig genom att du alltid ansöker online, via din dator eller din mobiltelefon.

Efter att du jämfört företagslån och bestämt dig för en långivare så klickar du snabbt och enkelt in dig på din valda långivarens annons här hos oss. Du följer sedan de instruktioner som efterfrågas med att du digitalt fyller i dina uppgifter.

Det är vanligt att du får bifoga din företagsbudget och din affärsmodell i din ansökan, så det är alltid bra att ha dessa tillhands när du väl ska skicka in din ansökan om att starta eget lån. Du får till sist signera din ansökan med ditt bank-ID eller mobil-ID, för att bekräfta för långivaren att du är du och ingen annan.

Efter den sedvanliga och lagstadgade kreditupplysningen så behandlas din ansökan av långivaren. Du får som oftast snabbt svar på din ansökan och vid ett beviljat lån så har du vanligtvis ditt företagslån på ditt önskade bankkonto inom som högst ett par arbetsdagar.

Investera ditt starta eget lån så som du önskar

Har du fått ditt starta eget lån beviljat så är det sedan helt upp till dig själv som företagare hur du bäst väljer att använda ditt lån. När det gäller att starta eget lån så är det exempelvis vanligt att underskatta det kapitalbehov som man många gånger behöver när man ska starta upp sitt företag. Utöver detta så finns det mängder av olika investeringsområden som är vanliga för en företagare, den enes behov behöver absolut inte vara den andres lik.

Att även behöva investera i ny utrustning, lokaler, personal eller PR och marknadsföring är vanliga områden för företagare som ansöker om ett starta eget lån.

Kostnader och villkor för att starta eget lån

Det är vanligt att de flesta långivare tar ut en startavgift när du har fått ditt företagslån beviljat. När det gäller övriga kostnader för ränta och eventuella administrativa så kan dessa variera stort från långivare till långivare och det är även därför som det är så viktigt att man även tar lite tid att jämföra detta på förhand.

Även övriga villkor kan variera mellan de olika företagslånen. Som alltid så behöver man ha sitt företag och bolagstyp redan registrerat hos bolagsverket redan innan man ansöker om sitt starta eget lån. Du kan anmäla ditt företag genom att använda bolagsverkets e-tjänst på verksamt.se och samtidigt där även ansöka om F-skattsedel och anmäla dig för momsredovisning.

Många långivare kan också kräva att du som låntagare kan erbjuda någon form av säkerhet för ditt starta eget lån. Exempel på säkerhet kan vara att man som privatperson går med på att betala lånet om bolaget inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Förutom detta så kan även någon typ av egendom (personlig eller företagets) fungera som en säkerhet för sitt starta eget lån. Att ha en eller flera borgensmän kan också fungera som en säkerhet för lånet, här är det dock bra att veta om att borgensmannen/borgensmännen blir betalningsskyldiga i ditt ställe om du själv inte skulle kunna avbetala ditt företagslån.

Villkor kan också variera mellan långivarna vad det gäller om du kan ansöka om ett starta eget lån utan UC och även med betalningsanmärkningar. Även här så kommer vikten av att jämföra företagslån in i bilden. Att jämföra lån för företagare på förhand ger dig alltid bättre möjligheter att hitta ett fördelaktigt lån med bra villkor.