MyLoan
MyLoan är en jämförelse- och förmedlingstjänst inom bland annat lån och sparande. Målet är att deras tjänster ska hjälpa kunderna “till en enklare och bättre privatekonomi”. Framförallt är det deras lånejämförelse som utnyttjas av kunderna. Sedan 2010, då MyLoan startades, har över 200 000 personer jämfört olika lån med hjälp av MyLoan. Den stora fördelen med MyLoan är att de snabbt och effektivt jämför över 20 bankers räntor och avtal. Detta helt gratis för den som gör lånejämförelsen. Att använda MyLoan kan därmed vara ett enkelt sätt att jämföra räntor på privatlån eller omförhandla nuvarande lån.
Om MyLoan
Myloan är en låneförmedlare med ett brett utbud av tjänster som hjälper privatpersoner att ta bättre ekonomiska beslut. De marknadsför sig själva med att de är ”en av Sveriges ledande jämförelse- och förmedlingstjänst inom privatekonomi”. De är främst kända för att jämföra och förmedla privatlån på upp till 500 000 kr men utöver denna tjänst jämför de även sparkonton, bolån, billån och aktiedepåer.
Oavsett vad som ska jämföras så sker alltid detta gratis och helt utan förpliktelser. Totalt samarbetar MyLoan med 22 banker (2017). När en låneansökan kommer in får bankerna tillgång till den och kan därefter avgöra om de vill ge ett låneerbjudande. Beroende på bland annat lånebelopp, inkomst och om personen har betalningsanmärkning eller inte ges olika många låneförslag.
Plus
- Jämför upp till 22 banker
- Stor jämförelsesida med lån, sparande m.m.
- Tjänsten är alltid gratis
Minus
- Lite svårnavigerad
Låneprocessen
MyLoan har gjort det mycket enkelt att genomföra en lånejämförelse. Detta med pedagogiska pilar som säger ”Börja här” och som pekar på vilken information som måste anges för att jämförelsen ska kunna genomföras. Första steget är att ange vad pengarna ska användas till. Det kan exempelvis vara ”Resa på semester”, ”Renovera hemmet” eller ”Samla dyra lån”. Det är även möjligt att ange ”Annat syfte” om rätt alternativ inte finns tillgängligt eller om man inte vill ange syftet.
Sedan anges hur stort belopp som man önskar låna och under hur lång tid man önskar betala tillbaka lånet (återbetalningstid). Efter att låneansökan skickats in tar MyLoan en kreditupplysning via UC och låter samarbetande banker ta del av låneansökan och kreditupplysningen. Inom ett dygn har samtliga banker svarat gällande om de ger ett låneerbjudande eller inte.
Dessa erbjudanden kan därmed jämföras vilket gör att man lätt kan hitta vilken av bankerna som ger bäst villkor. Om det känns svårt att förstå dessa olika låneerbjudanden kan man ringa MyLoan och få gratis vägledning. Väljs ett låneerbjudande signeras låneavtalet och pengarna betalas ut. Vill man inte välja något av dessa erbjudanden behöver inget göras. Det finns nämligen aldrig krav på att ett lån måste tecknas.
Plus
- Tydlig vägledning genom lånprocessen
- Telefonsupport om så önskas
- Aldrig krav på att lån måste tecknas
Minus
• Inget
Avgifter och villkor
MyLoan erbjuder jämförelser på bland annat privatlån, sparkonton och aktiedepåer. I likhet med andra låneförmedlare är tjänsten alltid helt gratis. Någon avgift betalas alltså inte till MyLoan för att exempelvis jämföra lån.
En annan fördel är att den ränta som bankerna erbjuder via MyLoan är identisk med den ränta som man fått i det fall banken kontaktas direkt. Någon ”förhöjd ränta” förekommer alltså inte.
Orsaken att MyLoan kan erbjuda tjänsten gratis är att de får provision från de banker som de samarbetar med. Genom att de erbjuder en smidig tjänst för privatpersoner att jämföra lån väljer många även att teckna ett av de lån som jämförs. Däremot finns aldrig krav på detta. En lånejämförelse kan alltså genomföras helt utan kostnad och utan förpliktelser.
Plus
- Gratis för kunderna
- Samma ränta som om banken kontaktats direkt
- Aldrig några förpliktelser
Minus
- Inget
Kundtjänst
En ansökan om lånejämförelse är enkelt att utföra via hemsidan. Har man däremot några frågor kring processen eller hur MyLoan fungerar går det att kontakta företaget på flera olika sätt. Deras kundtjänst nås på 08-51 000 050 måndag-torsdag 8-17 och fredag 8-16. Det går även att maila dem på info@myloan.se eller skicka ett brev till deras postadress. För enklare frågor, som inte är knutna till ett specifikt ärende, kan Facebook, Twitter eller Google + användas. Av dessa tre kanaler kan framförallt Facebook rekommenderas där nyheter, artiklar och kommentarer är lättöverskådliga. Det finns alltså flera vägar att välja på för den som vill få kontakt med MyLoan. Enda nackdelen är att de inte har livechat på hemsidan samt att de inte har helgöppet.
Plus
- Nås via telefon, mail. fax och social media
- Uppdaterad Facebookkanal
- Lätt att hitta kontaktuppgifterna på hemsidan
Minus
- Har inte live-chat
- Stängt på helger
Utbetalning & handläggning
Då det inte är MyLoan som lånar ut pengarna (de förmedlar bara lånen) så är det inte heller de som betalar ut lånen. Efter att en lånejämförelse har skett presenteras vilka banker som är villig att ge lån. Av dessa kan man välja hos vilken bank som lånet ska tecknas. Det är vanligt att signering av låneavtalet sker digitalt men i vissa fall skickas avtalet ut till personens postadress för signering och returnering. Sker signering digitalt betalas pengarna ut någon dag efter att avtalet kommit in. I det fall som låneavtalet måste skickas ut via post får man räkna med ett par dagar extra. På dess hemsida står det att det normalt tar maximalt två veckor från att ansökan skickats in till att pengarna sitter på kontot.
Plus
- Lånet betalas ut på 3-5 dagar
- Ofta snabb signering via BankID
- Tydlig information kring utbetalning
Minus
- Går inte att få tillgång till pengarna inom ett dygn
Krav för att ansöka
För att MyLoan ska genomföra en låneansökan krävs det att låntagaren uppfyller följande kriterier:
- Minst 18 år
- Månadsinkomst på minst 10 000 kr brutto.
- Betalningsanmärkningar är inget problem men i sådant fall behöver MyLoan kontaktas via telefon för att en lånjämförelse ska kunna ske
Om dessa kriterier är uppfyllda kan MyLoan göra en jämförelse som resulterar i att allt från 0 till 22 banker svarar med låneförslag. Bankerna gör nämligen en egen kreditbedömning och utifrån den avgör de om låneförslag ska ges eller inte.