MittBolån

Låneförmedling började växa fram i början av 2000-talet och gällde då främst privatlån. Idag finns det fortfarande flest aktörer inom privatlån men allt fler börjar även att jämföra bolån. En av de större aktörerna inom låneförmedling av bolån är Mitt Bolån. Deras tjänst innebär att du skickar in en låneansökan och att den sedan förmedlas ut till passande banker som erbjuder bolån. Istället för att du själv ska kontakta flera banker i jakten på en låg bolåneränta så sköter Mitt Bolån hela processen. Lånejämförelsen är alltid gratis för låntagarna då det är bankerna som finansierar tjänsten genom ett provisionssystem.

Om MittBolån

Mitt Bolån är en låneförmedlare som jämför flera bankers boräntor. Vill du teckna ett bolån finns en stor fördel att utnyttja denna gratistjänst för att snabbt och smidigt få svar från flera banker gällande vilken ränta de erbjuder. Mitt Bolån är alltså inte en bank som lånar ut pengar. De förmedlar bara låneansökningar från låntagare ut till flera banker som erbjuder bolån. Via hemsidan sker en ansökan och inom kort ges svar från de olika samarbetande bankerna. Något krav finns aldrig att teckna bolån utan det är enbart förslag som presenteras. Företaget ägs av jämförelsesidan Compricer som under många år varit en av Sveriges största jämförelsesidor gällande privatekonomiska tjänster så som lån, försäkringar, sparande osv.

Plus

 • Jämför flera bankers boräntor
 • Presenterar snitträntan
 • Gratis och snabbt

Minus

 • De uppger inte på hemsidan vilka banker som jämförs

Låneprocessen
Via Mitt Bolån kan du ansöka om bolån, lånelöfte eller omförhandla det bolån som du redan har. Oavsett tjänst är den alltid helt gratis att använda. Ansökan kan skickas in via hemsidan och tar 3-5 minuter att fyll i. När ansökan har mottagits och behandlats av Mitt Bolån kontaktar en handläggare dig via telefon. Det sker för att låneansökan ska bli så komplett och korrekt som möjligt utifrån dina behov och finansiella möjligheter. En kreditupplysning tas sedan via UC och utifrån de ekonomiska förutsättningarna kontaktas relevanta samarbetande banker som därmed får ge bolåneförslag. När dessa förslag presenteras kontaktar handläggaren dig ännu en gång. Nu sker det för att förklara de olika lånealternativen och eventuellt hjälpa dig att välja det som passar bäst. I detta läge kan du välja mellan att teckna ett av bolåneförslagen eller tacka nej till samtliga. Något krav på att teckna lån finns alltså inte.

Plus

 • Inga förpliktelser
 • Guidning via personlig handläggare
 • Enkel ansökan

Minus

 • Ingen

Avgifter och villkor

Den tjänst som Mitt Bolån erbjuder är helt gratis. Om låntagaren väljer att teckna ett lån kan det uppkomma kostnad för exempelvis uppläggningsavgift och för lagfart. Det är däremot kostnader som banken, som lånar ut pengarna, tar ut och inte något som Mitt Bolån kan påverka. Hade du kontaktat banken direkt, och därmed inte gått via Mitt Bolån, hade samma avgifter uppkommit. Orsaken till att det kan vara gratis är att Mitt Bolån får provision från de banker de samarbetar med. När de får in en låneansökan skickar de vidare denna till samarbetande banker och inte förrän ett bolån tecknas betalas provisionen ut till Mitt Bolån. Det betyder att företaget hela tiden måste sträva efter att få nöjda kunder och riktigt bra låneförslag från bankerna.

Plus

 • Kostar inget att använda
 • Det är bankerna som betalar för tjänsten
 • Villkor som är fördelaktiga för kunderna

Minus

 • Ingen

Kundservice

Kort efter att du skickat in en låneansökan kommer en lånehandläggare att kontakta dig. Därmed har du möjlighet att ställa frågor kring tjänsten och ge ytterligare information som ligger till grund för låneansökan. Handläggaren hör sedan av sig när låneförslag presenteras från bankerna och är därmed med i hela processen vilket är mycket positivt. Via hemsidan går det även att fylla i ett kontaktformulär där man anger som svar önskas via mail eller telefon. Ett alternativ är att maila företaget på kundservice@mittbolan.se.

Företaget har öppet på måndagar-torsdagar 9-17 samt på fredagar 9-16. Helger är det stängt. Skickas en fråga eller låneansökan in på helgen ges svar kommande vardag. En liten nackdel är att kundservice inte kan nås på helger då många har tid över på helgerna att ta tag i bolånet och planera det nya boendet.

Plus

 • Kontakt med handläggare under hela processen
 • Mail, Telefon, Kontaktformulär
 • Enkelt att hitta kontaktuppgifter via hemsidan

Minus

 • Inte öppet på helger

Utbetalningar

Hur lång tid det tar från att ansökan har skickats in till att pengarna betalas ut varierar eftersom Mitt Bolån samarbetar med flera olika banker. Bankerna kan ha olika regler gällande utbetalningar av bolån. Hur lång tid det tar beror därmed på vilken bank som väljs. Det är däremot mycket få som har bråttom att få ett bolån utbetalt. Inför en budgivning är det bra att ha med sig ett lånelöfte från en (eller flera) banker. Detta för att veta hur högt i budgivningen man kan gå. Har du vunnit budgivningen har du sedan gott om tid på dig att teckna bolånet. Finns behov av ett kompletterande privatlån (för att finansiera kontantinsatsen) kan även detta jämföras och tecknas med hjälp av Mitt Bolån. Detta upp till en belåningsgrad till 95%.

Plus

 • Enkel handläggning
 • Möjlighet att även teckna lån till kontantinsatsen
 • Utbetalning sker utifrån bankernas villkor

Minus

 • Ej för dig som behöver bolånet utbetalt ”så snabbt som möjligt”

Krav för att ansöka

De banker som Mitt Bolån samarbetar med har olika grundläggande krav för att de ska kunna bevilja lån. Vissa godkänner exempelvis betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Ju bättre ekonomiska förutsättningar du har desto fler låneförslag kan du förvänta dig efter att en låneansökan skickats in. För att Mitt Bolån ska genomföra en jämförelse krävs däremot att följande punkter är uppfyllda.

 • Du ska vara minst 18 år
 • Du ska ha ett svenskt personnummer
 • Du ska ha en årsinkomst som uppgår till minst 120 000 kr.