Lån för skuldsatta
På denna sida hjälper vi dig att hitta lån för skuldsatta. Att ha flera olika lån hos många olika banker och långivare är väldigt vanligt. Betalningsanmärkningar förekommer också i allt större utsträckning. Detta innebär ofta en knepig situation där man har svårt att låna pengar med skulder, men problemet går nästan alltid att lösa med ett samlingslån.
Kan då ett ytterligare lån verkligen vara rätt väg att gå? Det korta svaret är ja. Med ett samlingslån buntar du ihop alla dina befintliga lån hos en enda långivare, men till betydligt bättre villkor än tidigare. På detta vis sänker du din månadskostnad och får en bra start mot ett ett friare ekonomiskt liv.
Hos nedanstående långivare kan du samla dina lån
-
Lånebelopp
5 000 - 600 000 krRänta
3,01 – 29,27 %Löptid
1-20 årÅldersgräns
18 år- Samlingslån
- Blancolån
- Låneförmedlare
Visa mer infoExempel: För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år, en nominell ränta på 6,4 % utan uppläggnings- eller aviavgifter, blir den effektiva räntan 6,59 %.Lånebelopp
2 000 - 500 000 krRänta
6,84 - 39,5 %Löptid
1 mån - 10 årÅldersgräns
18 - 80 år- Utbetalning direkt
- Utan UC
- Betalningsanmärkning
- Låneförmedlare
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 0 kr. Administrationsavgift: 0 kr. Inkomstkrav: 100 000 kr. 10 anslutna långivare. Kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe vid belopp upptill 50 000 kr. Kreditupplysning via UC vid belopp över 50 000 kr. Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.Lånebelopp
5 000 - 600 000 krRänta
2,95 - 39 %Löptid
1 - 20 årÅldersgräns
18 - 75 år- Samlingslån
- Låneförmedlare
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 350 kr. Administrationsavgift: 495 kr. Inkomstkrav: 120 000 kr. Kreditupplysning via UC. 27 anslutna långivare. Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6,51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6,90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Återbetalningstid 1-20 år. Eff. ränta 3,01% - 29,27%.Lånebelopp
25 000 - 600 000 krRänta
2,95-27,0 %Löptid
1 år - 20 årÅldersgräns
18 år- Låneförmedlare
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: Från 0 kr. Administrationsavgift: Från 0 kr. Inkomstkrav: 100 000 kr. Kreditupplysning via UC. Upp till 35 ansluta långivare. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2,95%-26%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån. Kreditupplysning hos UC.Lånebelopp
10 000 - 600 000 krRänta
2,95 - 29,95 %Löptid
1 år - 15 årÅldersgräns
18 - 70 år- Betalningsanmärkning
- Blancolån
- Låneförmedlare
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 0 kr. Administrationsavgift: 0 kr. Inkomstkrav: 120 000 kr. Kreditupplysning via UC. Upp till 40 ansluta långivare. Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5,56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Kreditupplysning via UC.Snabbguide: hur du ansöker om lån som skuldsatt
- Välj ut en långivare i vår topplista ovan
- Klicka på ”Ansök om lån”
- Välj belopp och återbetalningstid
- Bocka i att du vill samla dina lån
- Legitimera dig med BankID
- Långivaren löser dina skulder och lägger upp lånet i sitt system
Notera: Om din ansökan beviljas kan du förvänta dig att dina tidigare skulder försvinner direkt.
När du får nej av en svensk storbank kan du ansöka om samlingslån från andra långivare
Med ett bra samlingslån, omstartslån eller hopbakslån är det möjligt att få lägre ränta. Ofta kan det vara svårt eller rent av omöjligt att få hjälp av någon av de stora traditionella bankerna, särskilt om det redan finns skulder och en eller flera anmärkningar med i bilden. Här är det oftast ett betydligt bättre att vända sig till någon av de alternativa långivarna som finns på marknaden. Några utmärkta exempel på dessa hittar du i vår topplista ovan.
Alla långivare du finner här på vår hemsida är aktörer som står under kontroll av Finansinspektionen. För dig som kund innebär det att du alltid kan känna dig 100 % trygg och säker.
Lösenkrav ingår vanligtvis i samlingslån
När du har beslutat att samla dina lån hör det till vanligheterna att du måste försäkra dig om att pengarna går till att betala dina skulder. Detta kallas för lösenkrav och tillämpas genom att du anger vilken bank eller kreditgivare som äger skulderna, samt deras belopp och OCR-nummer.
Långivaren betalar sedan av skulden eller skulderna, och ditt nya lån läggs upp i deras system.
Anledningar till varför dina lån blir billigare när du samlar dem
När du har flera olika lån och krediter tillkommer ofta höga räntekostnader på varje enskilt lån. Lägg sedan till aviavgifter och fakturakostnader och du har en totalkostnad som blir onödigt hög. När du har flera dyra lån och krediter är det faktiskt inte ovanligt att enbart kostnaden för dessa avi- och fakturakostnader kan uppgå till tusentals kronor varje år.
Med ett bra samlingslån har du istället möjlighet att samla alla lån hos en långivare till bättre villkor och lägre kostnader. Att jämföra långivare på förhand är det absolut bästa du kan göra, på så vis så ser du också hur mycket pengar du kan spara på ett enda lån, i jämförelse med vad du betalar just nu för dina olika lån och krediter.
Låna pengar med skulder utan UC
Det är inte ovanligt att man som skuldsatt också har en eller flera betalningsanmärkningar. Detta påverkar i sådana fall även ens kreditvärdighet på ett direkt negativt sätt.
Vet man med sig att man har en lägre kreditvärdighet kan det vara värt att låna pengar utan UC. Upplysningscentralen (UC) är Sveriges äldsta och mest kända kreditupplysningsföretag. UC:s kreditupplysningar som görs är också berömda för att vara väldigt grundliga (och av många ansedda som alltför nitiska).
Att låna pengar utan UC betyder alltså att kreditupplysningen kommer att göras hos något av annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Övriga kreditprövningar är inte lika strikta, och dessa företag jämför inte information med varandra, vilket ökar dina chanser att få ditt samlingslån beviljat.
Själva kreditkontrollen kommer dock alltid att göras, vilket är bra att vara medveten om. Orsaken till detta är att vi har en svensk lag som ställer krav på detta. Hur mycket pengar du kan låna utan UC är direkt beroende på hur din kreditvärdighet ser ut. En god kreditvärdighet ger dig ökade möjligheter att kunna få låna ett högre belopp, och en lägre sådan innebär ofta att du kan få lägre lånerbjudanden till högre räntekostnader. I regel kan du låna maximalt 50 000 kr utan UC. Tänk på detta innan du ansöker.
Alternativ för dig som har skulder hos Kronofogden
Vi rekommenderar att du fokuserar på omstartslån om du har en skuld hos Kronofogden. På detta vis försäkrar du dig om att räntan är så låg som möjligt. Det är dessutom denna lånetyp som är din enda räddning om du har hamnat hos Kronofogden. Vanligtvis får du aldrig låna pengar om det finns en anmärkning registrerad hos KFM.
För- och nackdelar med lån för skuldsatta
Trots att det nästan alltid är ett plus med samlingslån finns det ändå några minus att belysa. Vi har valt att visa upp en så tydlig bild som möjligt för att du ska kunna få en bättre överblick.
Fördelar
- Du kan sänka din månadskostnad med hjälp av ett samlingslån.
- Om du betalar av smålån och krediter förbättrar du din kreditvärdighet på sikt.
- Du slipper låna pengar från nära och kära.
- Du får låna trots att många banker säger nej.
Nackdelar
- Räntan blir ofta hög på lånet, däremot mycket lägre jämfört med dina tidigare skulder.
- Du kan ofta inte välja själv hur pengarna ska användas då lösenkrav ingår i denna kategori av lån.
Så förbereder du dig för samlingslån när du är skuldsatt
Det du behöver göra först och främst är att sammanställa hur höga lån och krediter du har i dagsläget. Glöm heller inte att räkna in varje avi- och fakturakostnad som ingår. På så vis så vet du exakt hur mycket pengar du behöver låna. Efter detta är det dags att börja jämföra långivare här hos oss på vår hemsida.
Har du en redan ansträngd privatekonomi med en eller flera betalningsanmärkningar och flera kreditupplysningar, ja då kan det vara bra att fokusera på en långivare som accepterar detta. När du jämför långivare hos oss då kommer du klart och tydligt se vilka av dem som godtar dessa förutsättningar.
När du har jämfört långivare och bestämt dig för vilka som är fördelaktigast för dig är det dags att skicka in din ansökan. Detta går alltid till på samma sätt, och du gör det online genom att klicka dig in på annonsen. Du kommer sedan att slussas vidare till långivarens hemsida där du snabbt och enkelt fyller i din låneansökan. För att bekräfta den kommer du till slut att få identifiera dig med ditt BankID eller ditt mobila BankID, på så vis så vet också långivaren om att du är den som du utger dig för att vara.
Din ansökan skickar du in från hemmets trygga vrå via din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Svar på din ansökan får du i stort sett alltid omgående på skärmen. Om din ansökan blivit beviljad tar det som oftast som ett par bankdagar innan du har dina pengar på ditt konto, men ofta går det betydligt snabbare än så.
Räkneexempel på ett lån för skuldsatta
I detta exempel vill vi belysa vad kostnaden blir när du ansöker om ett samlingslån. Vi använder oss av ett lån på 100 000 kr som ska betalas av under 10 år.
- Belopp: 100 000 kr
- Återbetalningstid: 10 år
- Ränta: 8,95 %
- Aviavgift: 0 kr (autogiro)
- Totalkostnad: 145 125 kr
Tips! Vill du räkna själv på de olika samlingslånen kan du använda Konsumenternas lånekalkyl.
Krav för lån för skuldsatta
Alla långivare har krav och villkor för att ett lån för skuldsatta även ska kunna godkännas. Även om de är betydligt lägre än hos de svenska storbankerna som Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea, så är de ändå krav som måste uppnås. Dessa krav varierar även väldigt ofta från långivare till långivare, vilket gör att det är än viktigare för dig att jämföra lån och företag här hos oss innan du bestämmer dig.
Grundkrav som de flesta långivare har är:
- Du behöver vara minst 18 år, flera långivare har även 20–22 år som lägsta åldersgräns. Detta är något som du kan behöva se över innan du skickar in din ansökan. Skulle du vara 20 år och skicka in en ansökan till en långivare som har 22 år som krav så kommer det enbart leda till ett avslag, samt en onödig kreditupplysning. Detta resulterar i en ytterligare försämrad kreditvärdighet.
- Det finns många långivare som godkänner att du har en eller flera betalningsanmärkningar, samtidigt som det finns sådana som inte gör det. Vet du med dig att du har en betalningsanmärkning behöver du se att långivaren accepterar detta, innan du skickar in din ansökan.
- Flera långivare har krav på att du måste ha en viss taxerad årsinkomst för att kunna bevilja dig ett lån, se även över detta hos våra långivare innan du ansöker.
- Du behöver vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
- Du får inte ha en aktiv skuld eller anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.
Hur du kan förbättra din kreditvärdighet
Det är din kreditvärdighet som ligger till grund för hur mycket pengar du kan låna. Att förbättra din kreditvärdighet är heller inget som sker omgående utan är oftast en utdragen process.
Nedanstående åtgärder kan hjälpa dig att få fler lån beviljade, samt till högre belopp:
- Betala av krediter och lån i förtid. Kan du inte samla dina lån kan du ändå betala av dina dyra lån och krediter så fort som möjligt. Att beta av dyra lån med höga räntekostnader är en av de bästa besparingar du kan göra. Om du enbart kan avbetala ett lån i taget så gäller det att fokusera på det lån som är dyrast.
- Försöka att öka dina intäkter och minska dina utgifter. Det kan även vara bra att inleda ett sparande. Med ett sparande visar du för banker och långivare att du har en ekonomi som klarar dina utgifter, och att du samtidigt har förmågan att lägga undan pengar.
- Dra inte på dig några nya kreditupplysningar. Betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogdemyndigheten kan enkelt undvikas genom att betala dina fakturor i tid.
- Gör upp en budget över dina inkomster och utgifter. Om du inte vet hur du ska göra detta finns det massor av gratis budgetmallar att hitta online. En av de vanligast förekommande är Konsumenternas budgetkalkyl.
Notera: Med en budget får du betydligt bättre överblick över din privatekonomi, vilket också kommer leda till en förbättrad kreditvärdighet på sikt, precis som det minskar risken för att du ska hamna i en liknande situation i framtiden.
Varför är det viktigt att jämföra lån på förhand?
När du jämför lån hos oss får du bättre möjligheter att hitta ett lån till lägre kostnad. Med en lägre ränta kan du spara tusentals kronor varje år. Att jämföra lån är också viktigt då många långivare har olika krav och villkor för att bevilja ett lån.
Det kan exempelvis vara så att en långivare använder sig av UC medan en annan anlitar Creditsafe. Vissa långivare kan acceptera kunder som är minst 18 år fyllda, medan andra har 22 år som lägsta ålder. Uppfyller du inte kraven hos den långivare du ansöker hos kommer din ansökan att avslås.
Tänk på detta innan du ansöker om lån
Ett samlingslån ska ses som en bra hjälp för dig i din vardag och för din ekonomi. Tänk också på att en kreditupplysning tas för varje ansökan som du skickar in. Ett vanligt misstag är att tro att man ökar sina chanser när man skickar in ansökningar till varje långivare, tvärtom minskar man sina chanser då en kreditupplysning alltid registreras för varje tillfälle.
Här kan det istället vara bättre för många att använda sig av en trygg och välkänd låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar med flera olika långivare, och har möjlighet att hämta in flera offerter till dig, med hjälp av enbart en kreditupplysning.
Detta är en av anledningarna till att det har blivit väldigt populärt att vända sig till en låneförmedlare, en möjlighet som många kunder väljer att använda sig av. Några exempel på dessa är Lendo, Sambla eller Zmarta.
Checklista för att öka chanserna till ett samlingslån för skuldsatta
Till sist vill vi lämna dig med en liten checklista du kan använda för att öka dina chanser ytterligare. Här nedan finner du ett antal konkreta tips:
- Avsluta krediter som ligger ”vilande”. Här ingår exempelvis kreditkort som inte används, något som påverkar din kreditupplysning negativt.
- Vänta in att UC-förfrågningarna försvinner från registret. En UC-förfrågan raderas efter 12 månader och det är en god idé att undvika kreditupplysningar innan denna period har löpt ut.
- Använd en medsökande. Denna person kan vara en sambo eller närstående som delar skulden med dig, en faktor som alltid ökar chansen till ett samlingslån.
Vanliga frågor och svar om lån för skuldsatta
Vill du veta mer om hur det går till att låna trots att du är skuldsatt? Då rekommenderar vi att du läser vidare i vår FAQ nedan.
Kan alla lån ansökas online utan att man behöver besöka ett bankkontor?
Ja, alla lån du kan hitta här hos oss kan du ansöka om via nätet. Du ansöker alltid via din dator, surfplatta eller mobiltelefon.
Spelar det någon roll hur många tidigare lån man har som man önskar lösa in?
Du kan samla och lösa så många lån som du önskar, bara det nya lånebeloppet täcker dina befintliga lån. Får du exempelvis ett nytt samlingslån på 100 000 kr kan du lösa alla dina befintliga lån upp till 100 000 kr.
Kan man ha en borgenär på sitt lån?
Ja det kan man ha. Med en borgenär minskar risken för långivarna, och dina chanser att få ditt samlingslån beviljat ökar. Det är bra att komma ihåg att en borgenär kommer att vara betalningsskyldig om du själv inte kommer att kunna klara av att betala ditt lån.
Vilka andra kreditupplysningsföretag förutom UC finns det?
Utöver Upplysningscentralen finner du flera andra kreditupplysningsföretag som: Creditsafe, Bisnode, Sergel Kredittjänster AB, Decidas Info Ab och Syna AB.
Jämför andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode upplysningar med UC?
Nej det gör de inte. Detta är en av anledningarna till att det kan vara enklare få ett lån beviljat hos en långivare som gör sina kreditupplysningar hos antingen Creditsafe eller Bisnode.
Finns det några krav på vilka typer av befintliga lån som jag kan samla?
Du får samla vilka olika typer av lån som du vill när du väl har fått det nya lånebeloppet beviljat. Din nya långivare lägger sig helt enkelt inte i vilka befintliga lån du har.
Finns det långivare som accepterar att man har en skuld hos Kronofogden?
Väldigt sällan. Tyvärr är det svårt att hitta en långivare som accepterar detta. Du behöver ofta vänta på att din skuld hos Kronofogden är helt och hållet avbetalad, och även att din anmärkning försvinner. Du kan också välja att ansöka om ett omstartslån. En anmärkning hos Kronofogden ligger kvar i 3 år, räknat från det datum som skulden blivit helt avbetalad.