Snabblån – en populär låneform

Snabblån är en av de nyaste låneformerna i Sverige som har ett mycket tydligt syfte, att snabbt förse konsumenten med en mindre summa pengar. Att ansöka om ett snabblån är alltså väldigt annorlunda mot att gå till banken för att fråga om ett lån. Det enda du behöver göra som konsument, är att fylla i ett formulär på nätet via din dator eller mobil, vänta ett par minuter och sedan får du svar på din ansökan. Om/när din ansökan blir beviljad så får du normalt pengarna samma dag eller senast nästkommande vardag.

Denna snabba och enkla låneprocess gör att tillgängligheten till en mindre summa pengar blir väldigt hög. Det är dessutom enklare att få ett bra snabblån beviljat än ett privatlån från en bank för att beloppen är lägre, vilket innebär en låg kreditrisk för långivaren. Detta innebär att personer med sämre, ekonomisk disciplin, enkelt kan försätta sig i en obekväm sits med massa skulder.

Syftet med snabblån

Det man först ska tänka på är syftet med ett snabblån, det vill säga vad hela idén med låneformen går ut på. Snabblån är till för att förse dig med extra pengar när det uppstår oväntade saker i din vardag, t.ex extra höga räkningar eller andra uppstående kostnader som du inte räknat med. Det kan handla om en hög tandläkarräkning som du fått för att du förstört en tand eller för att din bil havererat och orsakat höga kostnader i reparation. Då kan du med fördel ansöka om ett snabblån för att få en form av avbetalning för dessa utgifter.

Snabblån ska alltså inte tas för att du helt enkelt har slut på dina pengar innan du får lön, eller för att du vill ha något som du egentligen inte har råd med. Snabblån är som vilket annat lån som helst, en skuld som ska betalas enligt angivna villkor, annars leder det till otrevliga konsekvenser.

Om du inte betalar ditt snabblån

Precis som med alla räkningar så får du en påminnelse om du inte betalar din månadskostnad i tid. Om du av någon anledning inte skulle betala påminnelsen så kopplas ett inkasso företag in och skickar ett krav till dig. Dessa påminnelser och krav är förenade med avgifter och dröjsmåls räntor, vilket innebär att din skuld bara blir större och att ditt lån blir dyrare. Om kravet från inkasso företaget inte skulle betalas så skickas din skuld till Kronofogden och då blir det allvarliga konsekvenser för din ekonomi.

Kronofogden utfärdar omedelbart en betalningsanmärkning som finns registrerad på ditt personnummer i minst 3 år. Varje gång du ska köpa något på avbetalning, lämna in en hyresansökan, låneansökan eller teckna ett abonnemang, så kommer företaget att se din betalningsanmärkning. Detta ger företaget en indikation på att du har eller haft betalningssvårigheter, vilket innebär att de direkt kommer att neka dig den tjänst du önskar.

Läs mer om lån med betalningsanmärkning