Regeringen vill höja bolånetaket

Många svenskar tar blancolån med höga räntor för att ha råd till kontantinsatsen för bolån, och tyvärr hamnar en del i en skuldfälla som blir svår att återhämta sig från. För att tackla detta planerar regeringen att höja det maximala beloppet för bolån, det så kallade bolånetaket, från 85 till 90 procent.

tar blancolån till kontantinsats

Flera åtgärder för att åtgärda ekonomiska problem finns med i regeringens plan

Förutom det sänkta bolånetaket föreslår regeringen även att minska ränteavdragen för blancolån, där målet är att avskaffa avdragen helt från och med 1 januari 2026. Experternas åsikter om förslagen är dock blandade, samt att flera av dem är skeptiska och anser att åtgärderna är för små och bristfälliga.

De flesta anser nämligen att fokus bör ligga på amorteringskraven istället. Regeringen har förvisso påbörjat en översyn av dessa också, och resultatet av denna utredning förväntas vara klart senast i oktober 2024.

Blancolån är förekommer flitigt på bostadsmarknaden

Blancolån eller privatlån blir allt vanligare i takt med de allt högre bostadspriserna. Införandet av ett bolånetak på 85 procent av bostadens värde år 2010 syftade till att köpare skulle använda egna medel för att täcka kontantinsatsen.

Men på grund av de kraftiga prisökningarna har allt fler förstagångsköpare tvingats ta blancolån för att ha råd med kontantinsatsen. Det har också blivit en slags informell praxis att ta ett extra lån för att ”toppa upp” bolånet.

Under de senaste tio åren har blancolånen faktiskt ökat med 100 miljarder kr, samtidigt som unga kvinnors skulder hos Kronofogden har fördubblats. Ett privatlån behöver dock inte alltid vara en dålig affär, och om du har en ordnad ekonomi med fast inkomst kan du ofta få en relativt låg ränta på lånet. Du kan också återbetala de flesta lån snabbare om du önskar det.

Vår analys

Höjningen av bolånetaket har både för- och nackdelar. Först och främst kan det underlätta för fler att köpa bostad och minska användningen av dyrare blancolån, men samtidigt finns det risker för ökad skuldsättning och överhettning på bostadsmarknaden.

Enligt SCB har antalet år det tar att tjäna ihop till en bostadsrätt fördubblats i Västra Götaland mellan 2011 och 2020. Under 2010-talet ökade också bostadspriserna kraftigt, medan inkomsterna inte hängde med. Att regeringen nu tittar på olika åtgärder är givetvis tacksamt att se. Vill du ta del av deras utredning kan du läsa följande sida på regeringen.se.

Victoria

Victoria

Jag heter Victoria och är skribent samt innehållsansvarig på lenders.se. Sedan vi startade 2008 har vår målsättning varit att lista de bästa och mest pålitliga låneföretagen på den svenska marknaden. Med ett starkt fokus på oberoende och objektivitet, prioriterar jag långivare som erbjuder låga avgifter, flexibel återbetalning och tydliga villkor. Jag har en bakgrund inom ekonomi och finans och har arbetat i olika positioner som sträcker sig från finansiell rådgivning till journalistik. Denna blandade erfarenhet ger mig en unik insikt i både den tekniska och mänskliga sidan av lån och krediter. Transparens och ärlighet är kärnan i min arbetsfilosofi. Jag arbetar hårt för att all information på lenders.se ska vara så exakt och uppdaterad som möjligt. Varje artikel, guide och jämförelse jag publicerar går genom en rigorös granskningsprocess. När jag inte är upptagen med att granska låneföretag och skriva artiklar, ägnar jag mig åt löpning och läsning. Jag är också engagerad i flera frivilligorganisationer som fokuserar på finansiell inkludering. Har du några frågor, feedback eller förslag på ämnen du skulle vilja se oss täcka? Tveka inte att kontakta mig. Välkommen till lenders.se. Jag hoppas att du hittar den information du söker och att vi kan hjälpa dig att göra det bästa möjliga valet när det gäller ditt lån eller kredit.

See all posts by victoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *