Sverige & minusräntan

Sverige gick tidigare i år in i en ny ekonomisk fas. Minusränta är ett förhållandevis nytt ord, och några riksbanker runt om i världen har hamnat i just detta läge. Att sänka räntan under 0% innebär att bankerna får betalt för att låna pengar av riksbanken. Problemet är dock att bankerna själva förlorar likvida medel på att ha dessa pengar på egna konton. Därför lånas pengarna ut så fort som möjligt, vilket leder till en förhöjd skuldbeläggning runt om i Sverige. Bland annat köp av billiga klockor, smycken och accessoarer bidrar till att lån tecknas och finansieras via olika snabblån.

Låna till idrott & hobbys

Att låna pengar till att kunna utöva en idrott eller hobby är inget speciellt många föredrar. Utrustning till exempelvis fotboll eller golf är dock ett måste i vissa lägen. Billiga fotbollsskor kan köpas via internet till lägre pris än i butik, vilket är att föredra om man lånar till sitt köp.

Nya sänkningar av räntan

Riksbankens Peter Ingves har nyligen sagt att räntan kan komma att sänkas ytterligare senare i år, eller under våran 2016. Nytt beslut kring detta väntas ta senare i år, frågan är om de går ut med beslutet officiellt eller om de väntar med detta på grund av olika psykologiska faktorer som kan påverka dagens belåning.

Tagged on: