Den svenska reporäntan ännu på minus

När förhandlade du senast med din bank om räntan? Många Svenskar har fortfarande inte kontaktat sin bank efter att Riksbanken sänkte reporäntan under noll. Sänkningen av reporäntan innebär att de banker som nu lånar pengar av Riksbanken kan göra detta till minusränta – alltså att de faktiskt får betalt för att låna pengarna. Bankerna lånar nu alltså pengar som aldrig förr, men det finns ett problem. Det kostar dem att ha dessa medel på sina egna konton. Därför kan bankerna endast låna så mycket pengar som de vet att de kan låna ut under en kortare period – oftast endast för ett dygn framåt. Vad detta innebär är helt enkelt att bankerna just nu går med rejäl vinst även om de lånar ut pengar till mycket låg ränta. Detta gäller inte bara huslån och andra större finansieringar. Även snabblån och smslån fungerar efter samma mekanism, så håll utkik efter riktigt bra erbjudanden på lån som inte riskerar att ge dig problem i framtiden.

Förhandla lån med banken

Kontakta din bank och berätta att du just nu ser dig om efter andra lånelösningar. Det brukar inte krävas mycket innan du får ett erbjudande om att se över ditt nuvarande avtal för att förhandla om villkoren. För att bilda dig en uppfattning om hur lågt du kan kräva banken att gå bör du jämföra olika lån innan du träffar banken. Använd internet för att jämföra räntan från flera olika banker och kreditgivare. Om du har tankar på att låna pengar från en kreditgivare som utfärdar snabblån bör du vara försiktig med hur mycket du lånar. Sammanställ olika erbjudanden innan du tecknar något – ofta skiljer sig villkoren kraftigt i pris.

Budgetera för kostnaderna

Budgetera ordentligt innan du tecknar ditt nya kreditavtal, oavsett hur mycket eller hur lite pengar du lånar. Även om pengar nu kan lånas till en låg kostnad ska de betalas tillbaka inom kort, och en bra budgetering kan kännas tryggt att ha i ryggen. Gör en kalkyl över dina inkomster samt utgifter för att få en bra överblick.

Ränteläget i övriga Norden

Den svenska reporäntan är som tidigare nämnt fortfarande under nollstrecket. Detta är Sverige dock ensamma om i Norden, då exempelvis Norge fortfarande har reporäntan på plus (0.5%). Detta gör att låneläget skiljer sig även bland våra nordiska grannländer. För svenska medborgare som är bosatta i Norge kan det löna sig att jämföra lånekostnaderna mellan svenska och norska långivare. Läs mer om lån utan säkerhet i Norge på norskkreditt.no.

Victoria

Victoria

Jag heter Victoria och är skribent samt innehållsansvarig på lenders.se. Sedan vi startade 2008 har vår målsättning varit att lista de bästa och mest pålitliga låneföretagen på den svenska marknaden. Med ett starkt fokus på oberoende och objektivitet, prioriterar jag långivare som erbjuder låga avgifter, flexibel återbetalning och tydliga villkor. Jag har en bakgrund inom ekonomi och finans och har arbetat i olika positioner som sträcker sig från finansiell rådgivning till journalistik. Denna blandade erfarenhet ger mig en unik insikt i både den tekniska och mänskliga sidan av lån och krediter. Transparens och ärlighet är kärnan i min arbetsfilosofi. Jag arbetar hårt för att all information på lenders.se ska vara så exakt och uppdaterad som möjligt. Varje artikel, guide och jämförelse jag publicerar går genom en rigorös granskningsprocess. När jag inte är upptagen med att granska låneföretag och skriva artiklar, ägnar jag mig åt löpning och läsning. Jag är också engagerad i flera frivilligorganisationer som fokuserar på finansiell inkludering. Har du några frågor, feedback eller förslag på ämnen du skulle vilja se oss täcka? Tveka inte att kontakta mig. Välkommen till lenders.se. Jag hoppas att du hittar den information du söker och att vi kan hjälpa dig att göra det bästa möjliga valet när det gäller ditt lån eller kredit.

See all posts by victoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *